3. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida Google tegelikult plaanib?

Eile tuli Google turule uue veebilehitsejaga Chrome, milles nähakse konkurenti senistele turuliidritele Microsofti Internet Explorerile ja Mozilla Firefoxile.

Peagi võib aga ilmneda, et brauser iseenesest ei ole veel midagi. Google’il on ilmselt märksa ambitsioonikamad plaanid ning Chrome on lihtsalt üks osa sellest. Nimelt arvavad asjatundjad, et Google plaanib tungida vana konkurendi Microsofti põhilistele jahimaadele – operatsioonisüsteemide turule. Seega ei ole brauserisõda mitte sõda, vaid pigem lahing, kirjutas Portfolio.com.

„Google paistab uskuvat, et internet ongi uus operatsioonisüsteem,“ ütles veebiportaali Search Engine Land peatoimetaja Danny Sullivan. „Google pakub inimestele veebis kasutatavaid rakendusi ning parim viis seda teha on läbi enda veebilehitseja“.

Google’i pikaajalisem eesmärk on ilmselt Microsoft Office’i turuosa kahandamine ning seejärel ka Windows ise. Erinevalt Microsofti ühes arvutis istuvast operatsioonisüsteemist asuks see aga netis.

Chrome on Microsoftile topeltohtlik, sest tegemist pole vaid brauseriga. Selle abil ühendatakse mitmed Google’i populaarsed veebirakendused (Gmail, Google Docs) üheks mugavalt kasutatavaks süsteemiks. Ka Google’i asepresident Sundar Pichai kirjutas oma blogis, et Chrome pole vaid brauser. See on kaasaegne platvorm veebilehtede ja veebirakenduste jaoks.

Samas ei istu ka Microsoft, käed rüpes. Yahoo ülevõtmine ja seega Google’i otsingumootorile tõsiselt vastuhakkamine küll ebaõnnestus, kuid uue Internet Explorer 8 loodavad nad Google’i tiibu siiski pisut kärpida.

Nimelt on selle brauseri kasutajate privaatsusele senisest oluliselt enam tähelepanu pööratud, mis peaks raskendama Google’il inimeste harjumuste ja eelistuste jälgimist ja neile suunatud reklaamide pähemäärimist. Kokkuvõttes on tarbijal sellisest sõjast kahe tehnoloogiagigandi vahel ainult võita, mistõttu jääb üle vaid mõlemale jõudu soovida.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052