29. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EMT plaanib järgneva kolme aasta jooksul võrku miljardi investeerida

EMT arendus- ja tehnoloogiadirektori Tõnu Grünbergi sõnul on EMT viimase kolme aasta jooksul investeerinud võrku kokku ligi miljard krooni ja samasugust investeeringute tempot kavatsetakse ka jätkata.

„EMT panustab 3,5G võrgu kiirele ja kvaliteetsele väljaarendamisele ning meil on suurim 3,5G võrk. Ja juba kaks kolmandikku kogu EMT klientide internetikasutusest tuleb 3,5G võrgust!“ lisas ta.

„Juba praegu katab EMT 3,5G võrk Tallinna ja viimseni kõik maakonnakeskused. Lisaks levib EMT 3,5G ka väiksemates linnades: Tõrvas, Maardus, Keilas, Kundas ja Narva-Jõesuus ning juba ka asulates ja maapiirkondades, isegi näiteks Muhumaal. Olulised on Tallinna ümbruse uusrajoonid, suvila- ja puhkerajoonid, kus tihti on 3,5G ainuke võimalus saada internetti,“ seletas mees.

„Kindlasti ei vasta tõele Elisa väide, et EMT katab piirkonda hõreda leviga, samal ajal kui Elisa teeb mingit nn madaltihedat võrku! Üks näitaja, mille alusel võiks operaatoreid võrrelda, on näiteks võrguelementide arv - EMT-l on 1200 tugijaama ja 1000 siselahendust (repiiterit). EMT paneb esmajärjekorras jaamu just sinna, kus täna on olnud suurim vajadus nende järgi vaadates GSM võrgu andmeside seisu. EMT ehitab korraga nii leviala üle Eesti kui ka tihendab võrku linnades,“ seletas Grünberg.

Ei Elisa ega ka Tele2 ei avalikusta oma tugijaamade arvu. Elisa kommnetaari kohaselt ei näita see levi kvaliteeti, sest on olemas erineva võimsusega tugijaamu ja kvaliteeti tuvastavad kõige paremini mõõtmised. Tele2 turundusdirektor Kristjan Seema sõnul näitavad tehnilise järelevalve ameti mõõtmised, et kõikide võrgud on kvaliteedi poolest võrdsed ja küsimused on vaid komakohtades. „Tele2 paigaldab lisaks ainukesena ka siseruumidesse tugijaamu, kui kliendid seda soovivad,“ lisas ta.

„EMT on ka ainus mobiilsideoperaator, kelle GSM võrgus katab EDGE kogu Eesti (Edge on 3,5G ja tavalises GSM-võrgus võimaliku GPRS-andmeside vaheline tehnoloogia, sest 3,5G üle-eestilise katmisega läheb aega ja oleks ülekohtune kliente niikaua ainult aeglases GPRSis hoida). See on oluline just äriklientidele, kes kasutavad enam just e-posti milleks EDGE sobib suurepäraselt,“ ütles Seema.

Grünberg leiab, et kindlasti on mobiilne andmeside üks suuremaid arenguvaldkondi - nii, nagu kunagi muutus mobiilseks kõne ja helistamiseks ei pidanud enam olema nö juhtme küljes kinni, samamoodi muutub mobiilseks internet. „Kui kunagi oli võtmesõnaks avalik WiFi, siis täna ületab EMT võrk seda leviga ning ühtlusega,“ lisas ta.

Tele2 turundusdirektor Kristjan Seema ütles: “Usume, et sarnaselt mobiilside võidukäiguga, kus kõneliiklus kolis kiiresti lauatelefonist mobiiltelefoni, kolib üha rohkem internetiühendusi mobiilsetesse võrkudesse. Usume, et lähima paari aasta jooksul ületab Eestis uute mobiilse interneti liitumiste arv püsiühenduse liitumiste arvu ja teenus muutub laiatarbeteenuseks, kus kasutaja võib olla ühelt poolt nii kooliõpilane kui ka tippjuht.“

2008. aasta esimese 6 kuu investeeringute maht oli Tele2-l 138 miljonit krooni, mis on rohkem kui konkurentidel. Tänaseks on Tele2 3,5G võrk avatud juba üheksateistkümnes asulas üle Eesti. Kiiret mobiilset internetti saavad Tele2 kliendid kasutada Tallinnas, Tartus, Narvas, Pärnus, Rakveres, Kuressaares, Haapsalus, Paides ja Virtsus. Tallinna lähiümbruses on uue põlvkonna võrk avatud Viimsi poolsaarel, Laagris, Maardus, Muugal, Mõigus, Kakumäel, Tabasalus ning Kiilis ja Jüril. „Võrreldes näiteks Elisa 3,5G võrguga võib öelda, et Tele2 on täna 3,5G võrgu arenduses ligikaudu aasta võrra ees,“ väitis Seema. „Jätkame lähiaastatel suuremahulisi investeeringuid 3,5G võrku, sest soovime ehitada oma klientidele parima 3,5G võrgu,“ lisas ta.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755