1. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Näpatud telefon hakkab varast kiusama

Uue tehnoloogia abil pöörduvad varastatud mobiiltelefonid varga vastu, saates koju teateid oma asukohast ning lubades telefoni õigel omanikul varga kõnesid jälitada.

Uue tehnoloogia töötas välja ettevõte Maverick Mobile. "Kahe mobiili kaotamine, ühe Londoni taksos ja teise suures India pulmas, tekitas mulle palju peavalu ja stressi,” ütles ettevõtte asutaja Sujit Jain uut tehnoloogiat tutvustades. "Nii tekkis idee toote loomiseks, mis mitte ainult ei kaitse varguse või kaotsimineku korral seadet, vaid ka seal sees olevaid andmeid.”

Maverick Secure Mobile tarkvara installeeritakse mobiiltelefoni riistvarasse, mitte ainult vahetatavasse SIM-kaarti, mis identifitseerib kasutajaid telefoniteenuse pakkuja järgi, kirjutas Physorg.

Rakendus töötab nähtamatult ja peidetult, krüpteerides telefoninumbreid ja muid andmeid, kui varas peaks telefoni uue SIM-kaardi sisestama. Indias asuva ettevõtte tarkvara otsib seadmest välja ka kontaktide nimekirja ning saadab uue SIM-kaardi telefoninumbri ja asukoha algse omaniku soovitatud telefoninumbritele.

Rakendus saadab ka koopiaid kõigist telefoninumbritest, kuhu varas helistab, ning samuti koopiaid kõigist tema saadetud tekstisõnumitest. „Parim selle kõige juures on see, et koopiate eest maksab varas ise,” ütles Jain.

Varastatud seadmete seaduslikud omanikud saavad varastatud telefone rikki ajada või panna neid mängima alarmheli, mis lõppeb vaid aku tühjenemisel. Uue aku paigutamisel ärritav heli jätkub.

Kuna uus programm võimaldab lisaks andmete kaitsmisele ka kättemaksu ja karistust vargale, loodetakse, et sellega kokku puutunud vargad oma väärtushinnangud üle vaatavad.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755