14. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui sõidad, siis ei räägi

Neli aastat tagasi sõitis mobiiltelefoniga rääkiv autojuht surnuks David Teateri 12-aastase poja. Pärast seda püüdis Teater ise lahti saada kombest autoroolis telefoniga rääkida . See polnud kerge.

„Sul peab olema meeles telefon välja lülitada, aga see ununeb alatasa. Teisalt võid ju püüda eirata telefoni helisemist, see aga on eriti raske,“ ütles Teater agentuurile AP. „Me oleme sunnitud elus pidevalt vastama kõnedele.“

Esmalt püüdis Teater vältida, et kõned teda roolisoleku ajal häiriksid, nüüd aga töötab ta firmas, kellel on tehnoloogia, mis võiks aidata avariisid vältida.

Kanada tarkvaratootja Aegis Mobility teatas eile, et on valmis saanud tarkvaraga DriveAssistT, mis suudab aru saada, kui telefon liigub auto kiirusel ning annab sellisel juhul mobiilivõrgule teate ning telefonile tulevad kõned ja SMS-sõnumid pannakse ootele, kuni telefon enam auto kiirusel ei liigu.

Tarkvara siiski ei blokeeri sissetulevaid kõnesid täielikult. Helistaja kuuleb vastuseks sõnumit: isik, kellele te helistate, sõidab parajasti autoga. Seejärel on helistajal võimalik vajutada klahvile, mille abil pääseb kiirteadete edastamise kõneposti, mille abil on võimalik juhiga siiski koheselt kontakti saada.

Paljud riigid on keelanud juhtidel sõidu ajal mobiiltelefoniga rääkimise, lubades samal ajal peakomplektide ja „käed vabad“ süsteemide kasutamise. Kuid uuringud on näidanud, et neist komplektidest pole abi, sest juhti segab helistamine või kõnelemine, mitte see, et üks käsi ei ole telefoni tõttu roolirattal.

USA rahvusliku kiirteede ohutuse ameti uuring aastast 2006 leidis, et mobiiltelefoniga helistamine või sellega rääkimine oli põhjuseks 7 protsendil avariidest või avariiohtlikest olukordadest. Uuringu käigus paigutati autodesse nn mustad kastid, mis salvestasid juhi kogu käitumise.

Aegise tarkvara ühildub nii Windows Mobile tarkvaraga, mida kasutab rida nutitelefone, kui ka Symbiani tarkvaraga, mida kasutavad Nokia ja Sony Ericssoni telefonid.

Liikumist tuvastab telefon GPSi abil, kui telefon on Wi-Fi-kõlbulik, ka selle abil, ütles Aegise juht Dave Hattey.

Tarkvara vajab operaatorituge, seni firmal seda veel pole, kuid USAs on suurte võrkudega läbirääkimised juba käimas.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755