29. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Microsoft sai patendi roppuste tsensorile

Tarkvaragigant Microsoft sai patendi automaattsensorile, mis eemaldab helist kõik ebatsensuursed sõnad ning asendab need sobivamatega.

Leiutist võidaks kasutada filtrina näiteks tele- või raadiootsesaadete puhul, kust on väga keeruline ebatsensuursusi käigult kustutada või neid kuuldamatuks muuta. Sama tsensorit saab kasutada ka näiteks arvutimängude ja muusikatekstide tsenseerimiseks, kirjutas Physorg.

Microsofti automaattsensor ei asenda roppusi lihtsalt piiksudega, vaid püüab leida sobivamaid asendussõnu, mis jõuavad kuulajani kõneleja enda hääletooniga. Programm kombineerib sõna kokku kõneleja varasemas vestluses kasutatud häälikutest ja silpidest. Kui see pole võimalik, siis muudab programm sõna lihtsalt kuuldamatuks.

Tele- ja raadio otseülekannete puhul kasutatakse tihti väikest viivitust, mille jooksul inimtsensorid hindavad, kas sisus leidub sobimatuid väljendeid. Kui sisus leidub roppusi, vandesõnu või seksuaalse alatooniga juttu, siis hoolitsevad tsensorid selle eest, et publik neid ei kuuleks.

Vahel on aga inimene tsensorina suhteliselt võimatus olukorras: kui korraga räägivad mitmed inimesed, siis ei suuda inimene mingil juhul kõiki roppusi tekstist välja noppida. Just selliste olukordade jaoks Microsofti automaattsensor ongi mõeldud.

Kriitikud on juba õnnitlenud Microsofti, et firma tsensorprogramm viib välja selleni, et roppuste ja vandesõnade kasutajad peavad suhtuma oma keelekasutusse palju loomingulisemalt, et programmi ära petta.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755