10. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiinlased vallutavad Kuud

Hiina teatas kavatsusest saata mehitamata aparaat Kuule 2012. aastaks. See on järjekordne ettevalmistav etapp hiinlaste plaanist saata inimene Kuu pinnale.

Hiina on kosmose hõlvamisel teinud kiireid edusamme. 2003. aastal saadeti esimene hiinlane Hiina raketiga kosmosesse. Seega sai Hiinast kolmas riik Nõukogude Liidu ja USA järel, kes sellega hakkama on saanud. 2005. aastal saadeti viiepäevasele reisile kosmosesse veel kaks taikonauti, kirjutas Reuters.

Septembris sai esimene hiinlane maha kosmosejalutuskäiguga, mida hiinlased ka otseülekandes jälgida said.

Hiina on suutnud saata satelliidi Chang’e-1 ümber Kuu tiirlema, tänaseks on see teinud Kuu ümber tuhandeid tiire ning veel rohkem pilte. Järgmine satelliit, Chang’e-2, asub Kuu poole teele järgmisel aastal.

2012. aastal maandab Hiina Kuu pinnale mehitamata kulguri. See oleks Hiina Kuu-programmi teine osa. Esimene on satelliit ümber Kuu ning kolmas maandatud aparaadi Maale tagasi toomine. Nende kolme faasi eduka läbimise korral saavad hiinlased hakata konkreetsemalt mõtlema ka inimese Kuule saatmisele.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755