11 november 2008

Kas internet tuleks ära visata ja otsast peale alata?

Internetti kimbutab tõsine ülerahvastatus ning interneti laiendamine on pea sama riskantne ettevõtmine nagu ehitada vahtpolüstüroolist künka otsa pilvelõhkuja.

Internet on 40 aastat vana ülerahvastatud linn, mis kasvab ülikiiresti, kuid vajab hädasti kapitaalremonti. Sel aastal kasutab interneti maailmas 1,5 miljardit inimest ning programmid nagu BitTorrent, orkut, Google või Skype põhineva kommunikatsiooniprotokollidel, mis olid algselt mõeldud vaid mõnesajale kasutajale, kirjutas Discovermagazine.

Asjaolu, et internet hakkab väsima ei paista mitte ainult välja, see probleem muutub pidevalt hullemaks: asjade putitamine ja lappimine muudab võrkude käigushoidmise ülikalliks ning küberkuritegevus lokkab.

Nüüd püüavad arvutiteadlased leida viisi, kuidas interneti tööpõhimõtteid muuta. Teatud mõttes on ülesanne sama keeruline nagu Teise maailmasõja aegsel USA Manhattani projekti kallal töötanud teadlastel, kellel tuli ehitada maailma esimene aatompomm.

USA rahvuslik teadusfondi võrguuuendustega tegeleva nõukogu GENI juht Ellen Zegura sõnul tähendab interneti aluspõhimõtete muutmine põhimõtteliselt seda, et olemasolevasse Matrixi filmitriloogiasse tuleb sisse kirjutada ja üles filmida täiesti uus sisuliin. Ehk siis ülesanne on võrreldav terve toimiva universumi ümberkonfigureerimisega, aga see olemasolev universum on vägagi reguleeritud ja tihedalt toimivaid koode täis kirjutatud.

Loe samal teemal veel: Millal internet oma raskuse all kokku kukub?

Internetiaadressid saavad otsa

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Indrek Kald
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150
Mari Sarapuu
Mari SarapuuKonverentside programmijuhtTel: 667 0251