28. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiilile vastamine hakkab Euroopas maksma 1,56 kr

Mõne aasta pärast hakkab mobiilikõnele vastamine Euroopa Liidus maksma 1,56 krooni minut, otsustasid ELi ministrid.

Euroopa Liidu kommunikatsiooniministrid toetasid eile mobiilide kõneteenuse, SMSide ja andmeside rändluse (roaming – toim.) piirhindade kehtestamist 2013. aastani. Sellega alaneb kõneminuti hind 2012. aasta 1. juulini igal aastal keskmiselt 47 sendi võrra aastas 5,32 kroonini väljuvatele kõnedele ning 1,56 kroonini sissetulevatele kõnedele.

"Eesti seisukohast saab määruse näol tegemist olla üksnes ajutise meetmega, mõne aja pärast tuleks analüüsida selle mõju ja piirhindadest loobuda, et soodustada konkurentsi ja turu iseregulatsiooni," kommenteeris majandus-ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.

2007. aasta suvel jõustunud ELi määrusega kehtestati rändluskõnedele piirhinnad. Euroopa Komisjoni hinnangul ei olnud ELis kehtivad hinnad põhjendatud teenuste osutamisest tulenevate kuludega. Piirhinnad kehtestati kuni aastani 2010.

Vaatamata määruse suhteliselt edukale rakendamisele on Euroopa Komisjoni hinnangul jäänud mõned konkurentsi piiravad probleemid. Seetõttu kavandatakse määruse muutmisega laiendada selle reguleerimisala ka SMS-rändluse jae- ja hulgimüügi tasandile ning andmeside rändluse hulgimüügi tasandile. Ühtlasi soovitakse pikendada ka määruse kehtivust aastani 2013.

Euroopa Komisjon lootis, et rändluskõnedele piirhindade kehtestamisega hakkavad langema ka SMSide hinnad. Ootus aga ei täitunud, sest SMSide rändluse keskmine hind on aastaga alanenud üksnes kaheksa sendi võrra 4,46 kroonini.

"Piirhinna kehtestamine SMS-rändluse hulgi- ja jaemüügil on mõistlik, kuna SMS-rändluse hinnad on Euroopas jäänud ebaproportsionaalselt kõrgeks ja langus on olnud pea olematu, võrreldes hindadega, mida tarbija maksab sama teenuse eest oma koduriigis," kommenteeris Juhan Parts.

Uus eelnõu kohustab operaatoreid arveldama sekundipõhiselt, kuna minutipõhine arveldamine tähendab tarbijale varjatud lisakulu. Erand seatakse vaid väljuvatele rändluskõnedele, kus operaator võib küsida tarbijalt kõnealustustasu, millele järgneb sekundilise täpsusega arveldamine. See võimaldab mobiiliteenuse osutajal katta kõne alustamisega seotud kulud.

Andmeside rändlusteenuse osutamisel peavad operaatorid eelnõu järgi rändlusteenuse tarbijat teises liikmesriigis alates 1. juulist 2009 teavitama SMSi teel teenuse kasutamise hindadest. 2010. aasta 1. juulist hakkab kehtima katkestamise põhimõte – operaator peab edastama andmeside rändlusteenuse kasutajale teate, kui kliendi kasutatud andmesidemahu arve ühes kuus on ületanud 626 krooni piiri ning operaator peab katkestama andmeside juhul, kui klient pole kinnitanud, et soovib teenust edasi kasutada ka pärast 783kroonise maksumuse täitumist.

Andmeside rändlusteenusele hulgihindade kehtestamise ja katkestamise põhimõtte eesmärk on vältida tarbijaile hinnašokke, kuna andmeside rändlusteenuse hinnad on kõrged võrreldes riigisiseste mobiilsete andmesideteenustega.

Rändlushindade määruse muutmise eelnõu läheb nüüd Euroopa Parlamenti lugemisele.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755