9. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-ärimehed lähevad Aserbaidžaani maad kuulama

Järgmisel nädalal toimuva presidendipaari Aserbaidžaani visiidiga liituvad Eesti IT-ärimehed, kes otsivad võimalusi IT-lahenduste ekspordiks.

„Ei saa öelda, et Eesti läheb teist riiki õpetama, vaid pigem Aseri seisu kaardistama ja koostöövõimalusi leidma. Innovatsiooniaastal on loomulik, et jagame oma kogemusi teiste riikidega,“ ütles Riho Oks, kelle juhitav eGovernance Laboratory tegeleb Eesti IT-ettevõtete piiritaguste ühisturundustega.

Oksa ettevõte ja selle partnerid otsivad ekspordivõimalusi umbes 20 riigis, Aserbaidžaanis on reaalne koostöö juhi sõnul kõige käegakatsutavamas kauguses. Nimelt on aserid juba taotlemas selle aasta riigieelarvest raha projektideks, kus Eesti võiks olla oma lahendustega konkurentsivõimeline. „Nende jaoks on üks põletavamaid teemasid panna erinevad infosüsteemid omavahel töötama, aga neid on huvitanud ka mobiilne parkimine ja e-politsei,“ ütles Oks.

Visiidi raames toimub Bakuus kahe riigi infotehnoloogia foorum, kus sealsetele ärimeestele ja ametnikele tutvustatakse Eestis juurutatud IT-lahendusi ja võetakse vaatluse alla riigi IT-valdkonna aktuaalsed teemad nagu andmevahetus, dokumendihaldus, E- ja M-lahendused ning isiku tuvastamise ja geoinfosüsteemid. Kaubandus-tööstuskoja kokku pandud 18-liikmeline äridelegatsioon plaanib külastada ka kohalikke IT-ettevõtteid.

IT-lahenduste ekspordivõimaluste loomine on Oksa sõnul pikaajaline protsess. „See ei käi nii, et me võtame ühe tarkvara ja paigaldame näiteks Tadžikki. Meil tuleb kõigepealt aru saada, milline on selle riigi kord ja põletavaimad teemad ning siis hakkame Eesti kogemuste abil kaarti kokku panema. Sellele järgnevad omakorda hanked,“ rääkis Oks.

Ta lisas, et rahalaeva Eesti poole veel sõitmas ei ole. „Aga ma ei taha kindlasti öelda, et midagi poleks sündinud. See on pikk protsess, kus eeltöö on vaja kindlasti ära teha.“

Presidendi avalike suhete nõunik ütles, et Ilvese Aserbaidžaani-visiit on tähtis ka seepärast, et Kaspia-Musta mere regioon on üks olulisemaid alternatiive Euroopa energiajulgeoleku kindlustamisel. Aserbaidžaan on selle regiooni üks juhtriike.

Kaubandus-Tööstuskoja rahvusvaheliste suhete koordinaator Liis Liivoja sõnul on ühe valdkonna ärimeeste välisvisiidid küllalt harvad, viimati käis IT-ettevõtjate delegatsioon peaministriga mullu märtsis Türgis.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052