11. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hulgikaupmees: IT-toodete müük suve lõpul tõusule

IT-kaupade müügi vähenemine Eestis võiks peatuda suve lõpus, ütles IT-toodete hulgimüüja TD Balticu müügidirektor Indrek Raudsaar.

Loodetavasti näeme aasta teisel poolel alates augustist kerget tõusutendentsi, rääkis ta. „Kui tavaliselt on august ehk kooli minemise eelne periood meil tihe töö, siis 2008. aastal oli tööd tuntavalt vähem,“ ütles Raudsaar. Ka muidu traditsiooniliselt kiire jõulude aeg oli tavapärasest vähem aktiivne, lisas ta.

TD Balticu müügidirektori sõnul võivad mõned IT-kaupade hulgimüüjad turult kaduda. „Esimese poolaasta jooksul toimub teatud regulatsioon ära – kes jääb turule ja kes mitte. Tundub, et selliste mahtude juures kõigile ruumi ei ole,“ kinnitas ta.

Raudsaare ütlusel vähenes mullu eelkõige kallimate sülearvutite müük. „Pigem osteti odavamaid arvuteid, ka kogused olid väiksemad. Käibes annab see suur tootegrupp kohe tunda,“ sõnas ta. Samas jäi kulumaterjalide pool – tindid ja toonerid – suhteliselt stabiilseks, kerge langus oli, ent mitte märkimisväärne, lisas ta.

Raudsaare sõnul ostavad Eesti kliendid raskuste saabudes esmalt pigem vähem, pärast ostetakse juba odavamaid asju.

Eelmist aastat iseloomustab tema sõnul ka septembris alanud paljude toodete hinnatõus. „Põhjuseks võis olla dollari kursi muutumine. Hinnalangus puudutas vanemat kaupa, mida tootja soovis edasi müüa,“ selgitas Raudsaar.

TD Balticu käive langes tema kinnitusel mullu veerandi võrra. „Arvestades olukord turul oli see täiesti ootuspärane,“ kinnitas Raudsaar. Ent jäime eelmisel aastal kasumisse, lisas ta. 2007. aasal oli TD Balticu käive Eestis 597 miljonit krooni, veel aasta varem 690 miljonit.

Kui täna töötab TD Balticus 16 inimest, siis aasta tagasi oli neid 24. „Tegutseme kolmes Balti riigis, nii et viisime mõned tegevused siit Leetu ära. Ent oma mõju oli ka käibe langusel,“ põhjendas Raudsaar.

TD Balticu turuosa Eestis on umbes 30%. 50protsendilist turuosa omab IT-kaupade ja koduelektroonika hulgimüügis GNT Eesti. Ülejäänuist on olulisemad tegijad ELKO, ASBIS-Baltik ja Acme.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755