29. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa avas kolmandana Euroopas UMTS900 võrgu

Elisa avas Paide ja Mäo piirkonnas UMTS900 võrgu, mida on seni Euroopas avatud vaid kaks.

UMTS900 tehnoloogial töötav kommertsvõrk võimaldab heade leviomaduste tõttu pakkuda kiiremat ja soodsamat mobiilset internetti just Eesti maapiirkondades, teatas Elisa. Aasta esimeses pooles katab Elisa võrguga ka Tartumaa.

UMTS900 tehnoloogia võimaldab viia kiire mobiilse interneti ja videokõne teenused maal elavate inimesteni, ütles Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen. Elisa plaanib katta kogu Eesti 3,5G võrguga kolme aasta jooksul.

"UMTS900 võrgu ehituskulu moodustab ainult kolmandiku täna kasutusel oleva 3,5G võrgu rajamise maksumusest ning hõredalt asustatud piirkondades on selle levi tunduvalt parem kui praegusel 2100 megahertsi sagedusel toimival võrgul," selgitas Seppänen.

Uudne võrk võimaldab maaküladesse tuua megabittidesse ulatuva interneti kiiruse senisest soodsama hinnaga. Paide kandi elanikud saavad nüüdsest kasutada sobiva mobiiltelefoni või modemi olemasolul kuni 7,2 Mbps allalaadimiskiirust pakkuvat mobiilset internetti.

2008. aasta jaanuaris avas Elisa Paide ja Mäo piirkonnas esimesena Eestis UMTS900 testvõrgu ning sealses võrgus läbiviidud kolmanda põlvkonna teenuste testimine on läinud edukalt. Testvõrgu avamisest alates on Elisal samas piirkonnas olnud ligi 400 unikaalset mobiiliklienti, neist pea 250 on kasutanud mobiilset internetti.

Elisa pakub koos uue võrgu avamisega ka 11 telefoni, mis võimaldavad kasutada uuel tehnoloogial põhinevat mobiilsidet. UMTS900-valmidust võimaldavaid telefone ja seadmeid pakuvad Nokia ja SonyEricsson. Aasta jooksul tulevad müügile ka HTC, Motorola ja LG telefonid. Samuti on kõik Elisa esindustes müügil olevad andmesidemodemid UMTS900 toega.

Elisa avas Soomes esimesena maailmas 900 megahertsi sagedusel toimiva võrgu 2007. aasta novembris. Kolmanda põlvkonna võrguga on Soome Elisa katnud 270 piirkonda ning 3,5G levialas elab 80% soomlastest. 2008. aasta lõpus töötasid juba pea pooled Soomes avatud 3,5G levialad UMTS900 tehnoloogial.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474