6. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teadlased valmistasid kaasaskantava kuuenda meele

USA teadlased valmistasid kaasaskantava „kuuenda meele“ seadme, mille abil saab kergesti internetist kogutavat informatsiooni igapäevaellu põimida. Seade valmis poodides müügil olevatest toodetest.

Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (MIT) teadlaste loodud seade muudab suvalise pinna puutetundlikuks ekraaniks, mida saab kontrollida lihtsalt käeviibetega. Seade võimaldab teha ka pilte, mille jaoks kasutaja peab pildistatava objekti ümber kätega raami tõmbama, samuti on võimalik oma käe peale ringi tõmmates tekitada sinna pisike ekraan, mis näitab kellaaega, kirjutas Physorg.

MIT-i teadlased panid kokku veebikaamera, akutoitelise projektori ja mobiiltelefoni ning said kokku seadme, mida saab kanda kaelas nagu ehet. Kaamera ja projektor on internetiga seotud nutitelefoni kaudu.

"Uus seade võimaldab inimesel koguda oma ees olevate objektide kohta infot kuuenda meele abil ning lisaks nägi välja sama lahe kui Tom Cruise filmis Minority Report, ütles MIT-i teadlane Patty Maes.

Maes tutvustas seadet kolmapäeval Lõuna-Californias toimunud tehnoloogia-, meelelahutuse ja disainikonverentsil. Seadme komponendid maksid poest ostetuna umbes 300 dollarit.

Seade suudab ära tunda poeriiuleil olevaid esemeid ning kogub nende kohta internetist infot, samuti võib ta aidata kasutajal teha just talle sobivad ostuvalikud. Seade võib vaadata lennukipiletit ning anda teada, kas lend jõuab kohale õigeaegselt, samuti tunda ära raamatuid ning projekteerida tühjadele lehtedele infot autori kohta või sisututvustusi. Samuti võib see ära tunda ajaleheartikleid ning otsida internetist looga seotud uudiseid.

"Seda saab kasutada igal pinnal, parema puudumisel isegi enda käe peal,“ ütles Maes. „Tegemist on muidugi alles töös oleva projektiga. Võib-olla kümne aasta pärast võiks kaasaskantav kuues meel kõigile kättesaadav olla.“

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755