10. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Europarlament kaalub online-hasartmängudele kuulimiiti

Euroopa Parlament toetab online-hasartmängude standardite loomist, ühe võimalusena kaalutakse ka maksimaalse summa nimetamist, mida üks inimene võib hasartmängudele kuus kulutada.

Parlament leiab täna vastu võetud raportis, et online-hasartmänge tuleb reguleerida liikmesriigi tasemel. Samas soovitakse jätkata arutelusid, kuidas neist mängudest tulenevaid probleeme määratleda ja lahendada. Europarlamendi raportis toetatakse lisaks standardite väljatöötamist, mis hõlmaksid nt vanusepiiranguid, krediidikeelde ja teavet hasartmängude võimalike tagajärgede kohta.

Saadikud märgivad parlamendi liikme Christel Schaldemose koostatud raportis, et online-hasartmängudega seotud riskid on suuremad kui traditsiooniliste hasartmängude puhul ning tarbijaid on keerulisem kaitsta sõltuvuse, pettuste, rahapesu ja kokkulepitud tulemustega mängude eest.

Siiski leiavad nad, et liikmesriikidel on huvi ja õigus reguleerida ning kontrollida oma hasartmänguturge. Online-hasartmängude korraldajad peavad saadikute arvates järgima õigusakte, mis kehtivad selles liikmesriigis, kus nad oma teenuseid osutavad ning kus tarbija elab.

Samuti kutsutakse liikmesriike üles tegema tihedat koostööd, et lahendada piiriülestest online-hasartmängudest tulenevad ühiskondliku ja avaliku korraga seotud probleemid, näiteks hasartmängusõltuvus ja isikuandmete või krediitkaartide väärkasutus.

Europarlamendi saadikud on arvamusel, et isereguleerimine seoses online-mängude reklaamimise, edendamise ja pakkumisega pole piisavalt tõhus. Seetõttu rõhutavad nad vajadust valdkonna ja ametiasutuste vahelise reguleerimise ja koostöö järele.

Parlamendiliikmed soovitavad lisaks uurida võimalusi võtta kasutusele maksimaalne summa, mida üks inimene võib hasartmängudele ühes kuus kulutada, või kohustada online-hasartmängude korraldajaid kasutama online-hasartmängude puhul ettemaksekaarte, mida hakatakse müüma kauplustes.

Euroopa online-hasartmänguturgude reguleerimine toimub praegu riikide sees, seepärast on tavalise ja online-põhise hasartmänguturu reguleerimine ELis väga ebaühtlane. 20 ELi liikmesriigis, sh Eestis, on online-hasartmängud lubatud ning seitsmes keelatud. Paljudes liikmesriikides on tulud riiklikest või riiklikult heakskiidetud hasartmängudest spordiorganisatsioonide olulisim tuluallikas.

Raporti poolt hääletas 544, vastu 36 ja erapooletuks jäi 66 saadikut.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474