11. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omavalitsuste kodulehed hädas seaduse täitmisega

Kuigi avaliku teabe seadus võeti vastu juba sajandi alguses, maadlevad paljud omavalitsused selles sätestatud nõuete täitmisega, kirjutab Põhjarannik.

Ühe Eesti suurema linna Kohtla-Järve praegune veebileht jääb sisult alla nii mõnelegi väikevallale.

"Kindlasti mitte!" tuleb Vaivara vallavanemalt Veikko Luhalaiult kiire vastus küsimusele, kas tema juhitav vallavalitsus täidab kõiki avaliku teabe seaduse nõudeid. Ida-Virumaa omavalitsuste liidu esimehena teab ta, et samas olukorras on enamik maakonna omavalitsusi. Kuigi kõigil neil on paremal või kehvemal tasemel veebilehed olemas, on nende värskena hoidmine ja kohustusliku informatsiooni lisamine ränk katsumus.

Seaduses on pikk nimekiri sellest, millist teavet on omavalitsus kohustatud oma veebilehel avalikustama. See hõlmab nii vastuvõetud otsuseid ja määrusi kui ka ettevalmistatud eelnõusid, mida linna- ja vallavalitsused alles hakkavad arutama, andmeid ametnike töökohustuste, hariduse ja palkade kohta ning väga palju igasugust muud informatsiooni. Seaduse täienduse kohaselt peab alates sellest aastast saama veebi kaudu vaadata kõiki dokumendiregistris olevaid dokumente - peale nende, millele on seadusega kehtestatud juurdepääsu piirang. Omavalitsus on kohustatud avaldama veebilehel ka päevakajalist teavet, keelatud on vananenud informatsiooni avaldamine.

Luhalaiu arvates on nõuetega pisut üle pingutatud. "Ent seadus on seadus ja nüüd ongi totter olukord, kus paljud omavalitsused ei täida kehtivat seadust," märkis ta.

Omal ajal tellis iga omavalitsus oma veebilehe sealt, kust parajasti sobiv pakkumine tuli, mistõttu erinevad ka nende ülesehitused tugevasti. Seepärast võib vajalik info pahatihti jääda leidmata isegi siis, kui see seal olemas on.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755