13. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lähitulevik: patarei laeb end täis kolme sekundiga

Juba lähitulevik toob meile patareid ja akud, mis laevad end täis vaid paari sekundiga, selgub USA Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (MIT) teadlaste avastusest.

Nimelt leidsid nad meetodi, kuidas liitium-ioonpatareisid senisest hulga kiiremini uuesti täita. Selleks muudeti patarei ehituse struktuuri. Uudne meetod kasutab praegu hästi tuntud materjale, mis tähendab, et kiirlaevatad patareid võivad turule jõuda juba kahe aasta pärast.

Leiutisel on suur praktiline väärtus, sest liitiumioonpatareid on väga levinud, neid leiab mobiilidest, sülearvutitest, elektriautodest jne.

Uuenduse taga olevate MIT teadlaste Gerbrand Cederi ja Byoungwoo Kangi sõnul on kiirlaetavast patareist enim kasu elektriautodel. Võimalus laadida aku täis senise mitme tunni asemel mõne sekundiga võib pakkuda uusi tehnoloogilisi rakendusi ja muuta meie eluviisi, ütlesid nad.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052