13. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Microsoft on allahinnatud rahamasin

Microsoft, mille turuosa personaalarvutite tarkvaraturul on üle 90 protsendi on saanud rahamasinaks, kirjutab The Wall Street Journal.

Viimase 12 kuuga on tarkvaragigandi aktsia hind langenud 42 protsenti jäädes sellega alla tuntud tehnoloogianimedest nagu Apple, IBM ja Oracle. Microsofti aktsia hinna ja kasumi suhe on 9,6, mis jääb IBM-i kümnele napilt ning teistele tublisti alla.

See aga võib anda investoritele lähiajal võimaluse, kirjutab majandusleht investorite jaoks mõjukas rubriigis Kuuldused tänavalt (Heard on the Street). Microsoft genereerib jätkuvalt vaba raha. Credit Suisse hindab selle aasta summaks 15 miljardit dollarit lisaks praegu bilansis olevale 19 miljardile. See tähendab, et isegi kui kasum sel aastal langeb, on dividenditootlus (kolm protsenti) ikkagi ülikindel, mida ei saa öelda paljude teiste ettevõtete kohta.

Uue hingamise võib aktsia saada pärast operatsioonisüsteemi Windows 7 turule tulemist, mis peaks toimuma üheksa kuu pärast.

Muidugi, ettevõtte monopoolne seisund tasapisi taandub Apple’ile ja Google’le ning nutitelefonid asendavad osaliselt sülearvuteid. Aga kõik see on kaugem tulevik. Suurem oht võib tulla ettevõtete suundumisest nn klastersüsteemidele, kus arvutitarkvarast saab olulisem olema serverite tarkvara.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755