5. mai 2009
Jaga lugu:

Apple'il on liiga palju vaba raha

Apple'i bilansis on 29 miljardit dollarit vaba raha, aga analüütikute arvates pole erilist lootust, et tehnoloogiafirma seda rikkust ka aktsionäridega jagama hakkaks.

iPodi, iPhone'i ja Mac-arvutite tootja ei maksa dividende, ei osta tagasi aktsiaid ega võta ka üle teisi ettevõtteid, kirjutas uudisteagentuur Reuters. Paljud analüütikud usuvad, et see jääb nii veel aastateks.

Mõned neist aga räägivad siiski teist keelt. "Ma arvan, et surve tugevneb," lausus uudisteagentuurile investeerimispanga Scotia Capital analüütik Gus Papageorgiou. "See on liiga suur number. Raha kuulub aktsionäridele, aga aktsionäridele pole vaja, et Apple investeeriks rahasse, nad vajavad, et Apple genereeriks raha," selgitas ta.

On ka teisi analüütikuid, kes tunnistavad survet, aga see ei ole liiga suur, sest ettevõte on seni näidanud häid tulemusi isegi siis, kui turg on maas. Apple'i aktsionärid on saanud korralikku tulu ka ilma dividende maksmata või aktsiaid tagasi ostmata.

Tehnoloogiafirmadest on bilansis rohkem raha vaid Cisco Systemsil (30 miljardit dollarit), aga raha aktsia kohta on Ciscol viis dollarit, samas Apple'il tervelt 31 dollarit.

Erinevalt paljudest tehnoloogiafirmadest ei osta Apple reeglina ka teisi firmasid, vaid eelistab uusi tehnoloogiaid arendada ettevõtte sees. Viimane ülevõtmine toimus aasta tagasi, kui osteti 278 miljoni dollari eest mikrokiipide tootja P.A. Semi.

Selle aasta algusest on Apple'i aktsia hind kerkinud 54,7 protsenti 132,07 dollarini.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt