27. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sten Tamkivi: kasum on jäänud Eestisse

Skype Technologies OÜ juht Sten Tamkivi ütles, et rahvusvaheline infotehnoloogiafirma Skype ei ole maksnud dividende ja kasum on jäänud Eestisse.

"Me ei tee seda," kinnitas Tamkivi, vastates küsimusele kas Skype'i Eesti firma on viinud kasumi mingil kujul Eestist välja ja selle muus riigis dividendina välja maksnud, et mitte maksta kõrgeid makse dividenditulult Eesti riigile. "Meil ei teki ju Eestis ka müügitulu, teenust meie lõppkasutajatele osutab Luksemburgi firma."

Esmaspäeval kirjutas Äripäev sellest, et majandusekspertide ja ettevõtjate hinnangul tasub valitsusel kaaluda dividendide maksumäära langetamist, nagu soovitab Arengufond oma nn valges paberis. "Eestis on praegu tulumaksumäär dividendidelt 21%, maksuasjatundjad ütlevad 21/79ndikku," rääkis Eesti Panga nõukogu liikmest Tartu Ülikooli professor Urmas Varblane, kes on koos Arengufondi ja teiste majandusekspertidega seda ideed arutanud.

Varblane selgitas, et võrreldes kasumit ja Eestis maksustatud dividendide numbrit, on näha, et suur osa multinatsionaalsetest ettevõtetest ei võta oma kasumit välja Eestis, kuna mujal on seda lihtsalt odavam teha.

Tamkivi nentis, et kontserni sees väikeses mahus tasaarveldusi eri riikides asutatud firmade vahel ikka toimub, aga nende eesmärk ei ole kasumit välja viia. "Selle oleme jätnud igal aastal jagamata kujul Eesti firmasse. Dividende me maksnud ei ole," ütles ta. Kuna Skype on väga kiires kasvufaasis, siis investeeritakse kõik teenitu tagasi kasvu - töötajate heaolusse, uute inimeste leidmisse, tootearendusse.

Tamkivi sõnul kannab Skype kõrget tööjõumaksude koormat kõrgepalgalisi, tarku töökohti luues. "Samuti hoolitseme väga oma töötajate eest ja ülisuured kulutused erisoodustusmaksudele teevad tuska, eriti kui „erisoodustuste“ sisu on seotud näiteks töötajate sportimisvõimaluste või koolitamisega," märkis Tamkivi.

Tamkivi tõi välja järgmised numbrid (2007. a on auditeeritud, 2008. a on veel esialgsed ja auditeerimata kuni aruande esitamiseni):

2007:

käive – 274 026 837

tööjõumaksud – 43 215 031

erisoodustusmaksud – 6 906 319

2008:

käive – 326 245 860

tööjõumaksud – 50 729 799

erisoodustusmaksud – 8 543 226

Taust:

Skype Technologies OÜ 100% omanik on Luksemburgis paiknev Skype Technologies S.A.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474