14. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuberner Schwarzenegger plaanib digitaalseid õpikuid

California kuberner Arnold Schwarzenegger tahab võtta osariigis kasutusele digitaalsed tasuta õpikud, et vähendada õpperaamatute väljaandmise kulusid.

Kuberneri plaanide kohaselt minnakse digitaalsetele, avatud lähtekoodiga õpikutele üle järgmise aasta sügisel mõnedes ainetes, näiteks matemaatikas, vahendas ABC News The Christian Science Monitori.

Selle sammuga püüab Schwarzenegger kahandada California osariigi eelarve puudujääki, mis praegu on 24 miljardit dollarit (266 mld kr). Õppematerjalidele kulutab osariik aastas üle 350 miljoni dollari (3,9 mld kr).

Mõned kriitikud küll kahtlevad, kas näitlejast poliitikuks hakanud Schwarzeneggeri idee toob kaasa otsese kulude kokkuhoiu. Küsitavad on ka investeeringuid tehnoloogiasse ja õpetajate koolitamisse ajal, kui haridussektoril seisavad ees suured eelarvekärped.

Kui California läheb üle avatud lähtekoodiga materjalidele – mida üha enam kasutatakse ka ülikoolilinnakutes – järgneb USAs ilmselt ka üleriigiline arutelu traditsiooniliste õpikute tulevikust.

Koolid saavad sarnase kvaliteediga teenuseid madalama hinnaga, kasutades avatud lähtekoodiga raamatuid, ütles Brigham Youngi ülikooli professor David Wiley. Tema sõnul on eksiarvamus, et tasuta tekst peab olema halva kvaliteediga. "See kindlasti ei ole nii. On halbu tavalisi õpikuid ja on halbu avatud lähtekoodiga õpikud," märkis ta.

Idee suhtes oli kriitiline David Sanchez California Õpetajate Assotsiatsioonist, kes küsis, kui paljudel lastel on tegelikult arvuti kodus olemas.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052