2. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti annab USA-le välja IT-kurjategija

Valitsus otsustas täna anda USA-le kohtupidamiseks välja vargustes, võltsimistes ja pangakaardipettustes süüdistatav Eesti kodanik Dmitri Agatšjov.

"Tegemist ei ole sugugi tavaliste röövlite või varastega, vaid väga nutikate härrasmeestega, kes on ülemailmselt toime pannud vargusi, võltsimisi, võltsitud pangakaartide kasutamisi," põhjendas otsust valitsuse pressikonverentsil justiitsminister Rein Lang.

"Mehed on häkkinud sisse erinevate Lääne pankade infosüsteemidesse, varastanud deebetkaartide koode, tootnud võltsinud krediitkaarte ja nende pangakaartidega võtnud raha välja üle terve maailma, sealhulgas ka Eestis," lisas ta.

Lisaks on Agatšjov ähvardanud USA föderaalse juurdlusbüroo FBI agenti vägivallaga, ent selle eest teda vastutusele võtta ei saa, sest Eesti õigusabileping Ühendriikidega ei näe seda ette. "Kõikide muude tegude eest võetakse ta seal vastutusele," kinnitas Lang.

"Ei maksa arvata, et arvutite kaudu toime pandud kuriteod jäävad karistamata juhul kui need pannakse toime Eestis, aga tagajärjed saabuvad näiteks Ameerika Ühendriikides. Meil on Ameerika Ühendriikidega suurepärane koostöö, eriti sealse politseiorganisatsiooniga FBI," rääkis justiitsminister.

"Võin kinnitada kõigile nendele, kes näiteks Sillamäe IT-kolledžis omandavad haridust mitte headel eesmärkidel, vaid selleks, et saada oskusteavet sellest, kuidas võltsida pangadokumente või häkerdada sisse Lääne pankade süsteemidesse. Kätte saadakse nad igal juhul, varem või hiljem," lisas Lang.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul on Sillamäe kandist häkkimise juhtumeid ka varasemast teada. "Kas inimesed on need kuriteod sooritanud või mitte, seda otsustab kohus," lisas ta.

Rein Langi sõnul on lisaks Agatšjovile kinni peetud ka teine Eesti kodanik perekonnanimega Krinevitš. "Krinevitši suhtes me toome valitsusele ettepaneku ka tema väljaandmiseks Ühendriikidele järgmisel nädalal," märkis justiitsminister.

Kuu aja eest kirjutas Õhtuleht, et Dmitri Agatšjov antakse USA-le välja seoses New Yorgis asuvale City Bankile sularahaautomaatides kopeeritud deebetkaartidega 8,7 miljoni dollari kahju tekitamisega. New Yorgi ringkonnakohus tegi Agatšjovi kohta vahistamistaotluse 6. jaanuaril ning 5. veebruaril vahistati ta Eestis kuni tema võimaliku väljaandmise otsustamiseni.

USA ametivõimude kahtlustuse kohaselt tegutses Venemaalt juhitud jõuk alates 2004. aastast 2008 aasta detsembrini. Eestist pärit Agatšjov värbas kahtlustuse kohaselt jõuku uusi liikmeid, kes pidid olema nn ülekandetöötlejad, võttes varastatud summasid oma pangakontole vastu ja kandes need edasi Venemaale ja Ukrainasse, vähemal määral ka Eestisse, Bulgaariasse ja Türki.

Kuritegeliku skeemi autor ja juht resideerib Venemaal ning USA ametivõimudel pole õnnestunud teda seni tabada.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755