13. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ordi juht: omanike taskute sügavusest sõltub ettevõtete saatus

Arvutite tootmise ja müügiga tegeleva Ordi juht ja omanik Sulev Sisask ütles, et praegu sõltub ettevõtete jätkamine tihti sellest, kui sügavad on omaniku taskud ja kas ettevõttel on varusid, millega keerulised ajad üle elada.

„Rasked ajad, nagu kõigil. Aga selles ma ei kahtle, kas me saame hakkama,“ kommenteeris Sisask Ordi tegevust. Ettevõte siiski erinevalt mõnest konkurendist pole pidanud poode sulgema, aga neil on ka mõnevõrra teistsugune kontseptsioon näiteks võrreldes põhilise konkurendi ML Arvututitega.

Sisask usub, et Ordi elab keerulised ajad üle, sest ettevõte on piisavalt hästi kapitaliseeritud.

„Oleme vastavalt vanale eestlaste kombele toiminud: kartul ja vili on rasketeks aegadeks sügavale maa sisse kaevatud, nüüd on siis aeg see välja võtta,“ märkis ettevõtja.

Ettevõte on pidanud ka inimesi koondama ja osalist tööaega kasutama. „Tööd on oluliselt vähem, kuskil 40% vähem kui mullu samal ajal. Käive on kukkunud umbes 50% ning kasum veel rohkem,“ rääkis Sisask ning lisas, et aasta lõpeb tõenäoliselt kahjumiga. „Kulude vähendamine on aeglasem protsess võrreldes käibe kukkumisega,“ märkis ta.

Sisask kinnitas, et inimesed ostavad praegu pigem odavamaid asju ja vähem. „Kui varem osteti emotsiooni ajal, siis nüüd ikka pigem vajaduste järgi,“ nentis ta. Kaubavalikus ta siiski drastiliste muutuste tegemise vajadust ei näe.

Ka sügisperiood ei tohiks väga nutune tulla, sest tavaliselt see aeg arvutimüüjatel pigem parem aeg. Aga 2010. aasta algus on oluline, sest tavahooaeg võib tulla raske, sest pole teada, kuidas edasi läheb, näiteks kui palju hakkab avalik sektor jälle arvuteid ostma või välja vahetama. Ning 2010. aasta teises pooles võib isegi tõusu näha, prognoosis Sisask, lisades, et 2010 siiski olukord pigem tasakaalustub.

Kuid, kas kõik elavad rasked ajad turul üle? Sisaski sõnul on loogiline, et osa tegutsejaid kaob turult, sest turg tõmbub kokku. „Praegu oleneb palju omanike heatahtlikkusest ja võimaluste piires. Hetkel on ettevõtte omanikel oluline sõna öelda, kas ettevõte tegutseb edasi või mitte. Kas nad hakkavad oma rahakotti tühjendama ettevõtte päästmiseks või mitte,“ nentis Sisask, lisades, et just omanike otsused on praegu Eesti majandusele kõige tähtsamad.

Sisask märkis, et ta ise ei tahaks mõnda hädas konkurenti osta, sest Eesti turg on nii väike, et sel poleks erilist efekti. „Tuleks suurendada pigem enda turuosa või võimalusi turul müügiks. Praegu on turul kõik prognoosimatu ja ost võib osutuda karuteeneks. Milleks võtta täiendavaid riske?“ arutles ta.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755