21. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina piirab ligipääsu veebisotsiaalvõrgustikele

Hiina valitsus on viimasel paaril päeval piiranud ligipääsu täiendavatele veebisotsiaalvõrgustikele, vahendab Blomberg.

Veebipõhiste sotsiaalvõrgustikele ligipääsu piiramine algas umbes kuus kuud tagasi, ütles Berkeley China Internet Projecti direktor Xiao Qiang.

Veebiküljed nagu Fanfou, Digu, Zuosa ja Jiwai kas ei töötanud korralikult või ei olnud ligipääsetavad. Need veebilehed töötavad nagu Twitter, mille kaudu kasutajad saavad postitada infot kiiremini, kui toimetajad jõuavad seda kontrollida, ütles Qiang.

„See on osutunud nende keskkondade väga huvitavaks funktsiooniks – uudiseid ja arvamusi saab levitada ülikiiresti,“ ütles Quiang. See teeb ametivõimudel palju keerulisemaks omada kontrolli info üle.

Hiinas on internetikasutajad kogenud juba selle kuu alguses raskusi sisselogimisel Facebooki ja teistesse sotsiaalvõrgustikesse. Probleemid tekkisid etniliste rahutuste aegu Lääne-Hiinas, mis jättis 150 inimest surnutena maha. Ka ligipääs Google'i Youtube'ile ja Twitterile on piiratud.

San Franciscost Digu ja Zuosa veebilehti külastades oli seal teade, et need on täna suletud hooldustöödeks.

Tiananmeni veresauna 20nda aastapäeva paiku juunis ei olnud Pekingis ligipääsetavad Twitter ja Microsofti otsingumootor Bing.com.

Facebook on saanud teateid, et nende lehele ei pääse Hiinast ligi, ütles Facebooki pressiesindaja Debbie Frost.

„See on tõenäoliselt idee võtta maha sotsiaalvõrgustike kasutajate kiirust, aeglustada valitsuse seisukohast erinevate uudiste ja arvamuste levikut," ütles Barkman Center for Internet Society kaasrajaja Jonathan Zittrain.

Hiina valitsusele on katsumuseks, et Twitteri ja teiste keskkondadesse saab edastada sõnumeid kolmandate osapoolte veebilehtede kaudu, lisas Zittrain. „Twitteri blokeerimine ei tähenda tegelikult seda, et see piirab igaühte twitterdamist.“

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052