26. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SMSteenuste turuliider Aspiro Baltic murdis kasumisse

Mobiiltelefonide helinaid, mobiilimänge ja taustapilte pakkuv Aspiro Baltics jõudis 2008. aastal esmakordselt kasumisse. Järjestikuste käibehüpete ja kasumi taga on konkurentsi kadumine ja ärilahenduste plahvatuslik kasv, tunnistas firma juht Mart Kikas Äripäevale.

Norra börsiettevõtte tütarfirma Aspiro Baltic tegutseb Inpoc kaubamärgi all ja on tavainimesele tuttav eelkõige ajakirjade tagakaanel pakutavate mobiilihelinate, mängude ja muu lõbustusega.

Samas müüb Aspiro lõbude kõrval ka mitmesuguseid ärilahendusi nagu mobiilset teavitust ja -makseid. Seejuures on Aspiro Baltic ainus firma Eestis, mis pakub korraga teenuseid nii lõpptarbijaile kui firmadele ning suudab samaaegset mobiilikampaaniat teha kolmes Balti riigis korraga.

Majandusaasta aruannetest on näha, et Aspiro käive on teinud iga aastaga uue hüppe. 2005. aastal oli käibeks vaid 12,7 miljonit krooni, aasta hiljem 15,2 miljonit, 2007. aastal 25,0 miljonit ja mullu juba 37,6 miljonit krooni. Kui varasematel aastatel jäi Aspiro Baltic kahjumisse, siis mullu kasvas tunamullusest 8 miljoni kroonisest kahjumist juba välja 4,3 miljoni kroonine kasum.

Müügi poolest tuli kõige suurem käive Eestist, ehkki siinne Aspiro grupi tütarettevõte on kanda kinnitanud ka Lätis, Leedus, Soomes, Rootsis ja Iisraelis. Eesti müük kasvas mullu 2007. aasta 24 miljoni krooni tasemelt 34 miljoni kroonini. Lõviosa sellest moodustasid SMSteenused.

Aspiro Balticu juht Mart Kikas kommenteeris: "Võibolla viis aastat tagasi oli konkurentsi rohkem, ühemehe- ja garaažifirmasid. Nüüd oleme rohkem turgu võitnud ja efektiivsemad."

Kikase sõnul saab mobiililahendusi pakkuda ka põlve otsast garaažist, kuid see välistab laienemise ja käibe hüppelise kasvu. "See ei ole nii, et ostad ühe serveri ja garaaži juurde või võtad veel ühe inimese tööle," märkis Kikas. Aspiro võimas serveripark asub Oslos. Aastavahetuse seisuga töötas Aspiro Balticus viis inimest.

Muu hulgas vahendab Aspiro Baltic Rate.ee-siseste maksevahendite SOLide ostu kõigilt mobiilioperaatoreilt. Kui võrreldes selle kümnendi algusega on eraisikuile suunatud SMSteenuste kasv praktiliselt peatunud, siis praegune kasv tuleb eelkõige mitmesuguste ärilahenduste plahvatuslikust levikust.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052