13. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste arendatav piiririkkumisi tuvastav tehnoloogia sai rahasüsti

Uus tehnoloogiaettevõte Smartdust Solutions arendab tehnoloogiat, mille abil on võimalik piiririkkumisi senisest oluliselt täpsemalt tuvastada.

Katseprojektina on alustatud koostööd Eesti piirivalveametiga ning käivad esimese uue toote ekspordiprogrammi ettevalmistused, teatas ettevõte.

Värskelt allkirjastati ettevõtte täiendava rahastamise leping investeerimisettevõtetega WNB Project ja Spring Capital.

Tehnoloogia arendamist alustati 2007. aastal ning ettevõtte käivitamiseks on toetusi eraldanud nii Tallinna ettevõtlusamet kui ka EAS koos Kredexiga. Koostöös teaduspartner TTÜga on käsil toetuse taotlemine täiendavate rakendusuuringuteks.

Smartdust Solutions juhatuse liikme Jaanus Tamme sõnul on tehnoloogia rakendusvõimalused sisuliselt piiritud. "Selle abil saab muuta ülisuuri traadita andurite võrgustikke tarkadeks, meie igapäevaelu lihtsustavaks süsteemideks. Leiutatud on unikaalne viis, kuidas ühendada väga suurde traadita võrku väga madala energiatarbega olevad sensorid või seadmed. See loob täiesti uued võimalused traadita andmeside sensorite kasutamiseks suurte alade ning objektide monitoorimiseks - näiteks linnade ohutuse suurendamiseks, teedel liikluse jälgimiseks, perimeetri turvamiseks või suurte alade kontrollimiseks ja logistika jälgimiseks," kirjeldas Tamm tehnoloogia olemust.

Projekti rahastanud Eesti investeerimisettevõtete WNB Project ja Spring Capital esindajate sõnul tehti otsus projekti investeerida põhjaliku analüüsi tulemusena. "Usaldusväärne meeskond, tugev toode ja hästi selge visioon koos tegevuskavaga said meie otsusel määravaks," sõnas WNB Project juhatuse liige Ivar Siimar. Projekti teise investori, Spring Capital juhatuse liikme Henri Treude sõnul on eestlaste arendatud tehnoloogial väga tugev potentsiaal.

2007. aastal asutatud Smartdust Solutions OÜ on Eesti kapitalil põhinev tehnoloogiaettevõte, kes arendab uudset traadita sensorite võrgutehnoloogiat. Ettevõtte asutajad on Tauri Tuubel, Jaanus Tamm ja Jürgo Sören Preden.

WNB Project OÜ on 2007. aastal asutatud riskikapitali ettevõte, mille investeerimisstrateegia näeb ette investeeringuid uuenduslikesse, tugeva kasvupotentsiaali ja juhtkonnaga alustavatesse ettevõtetesse. WNB Project portfellis on täna mitmekülgse regionaalse haardega investeeringuid sh kaks projekti koostöös Eesti Arengufondiga Eestis. Ettevõtte asutajad ja partnerid on Ivar Siimar ja Guido Kundla.

Spring Capital on 2008. aastal asutatud investeerimisettevõte, mis paigutab vahendeid väiksematesse ning keskmise suurusega riskikapitali vajavatesse projektidesse.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755