30. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haiglad nuumavad laboriärimehi

Laboriseadmete vallas on Eesti troonimata kuningas firma Surgitech, mille kutsusid üle kümne aasta tagasi ellu kolm arstitudengit. Ettevõte valitseb nüüd 30–40% laboriturust ja seda suuresti haiglate toel.

Surgitechil on läinud korda sillutada tee kõigisse Maarjamaa haiglatesse, kattes ainsana kogu laboridiagnostika valdkonna, kirjutab mu.ee.

Nemad on Eestis ka hinnakujundajad. Vähemalt ühe haiglajuhi väitel on see hind liiga krõbe – nagu turuliidrile kohane–, aga loobuda on Surgitechist raske. Nad on osanud ennast hädavajalikuks muuta ja haigekassa maksab sellest lõbust suure osa kinni.

Surgitechi edulugu on muljet avaldav. Firma lõid 1998. aastal residentidena Tallinna haiglates praktiseerinud üldkirurg Sven Troost (pildil vasakul) ja nina-kõrva-kurguarst Lauri Maisvee. Kambas oli laboriarstiks õppinud Peeter Metsik (pildil paremal). Firma alustas desinfitseerimisvahendite ja muude pisitarvikute pakkumisega.

Juba järgmine aasta lennutas Surgitechi orbiidile. Ta sai maailma juhtiva laboridiagnostikaseadmete tootja Roche Diagnostics seadmete ainumüügiõiguse Eestis.

Käibenumbrid on sellest peale kasvanud hüppeliselt, igal aastal miljonite kroonide võrra.

Praegu valitseb ettevõte 30–40% Eesti laboriturust, mis on Eestis kokku väärt 250–350 miljonit krooni aastas.

Pildil: Surgitechi omanikud Sven Troost (vasakul) ja Peeter Metsik

Dividende on firma samuti heldelt maksnud – alates 2000. aastast igal aastal, kokku 26 miljonit krooni. Tänu selle eest võlgnevad miljonite eest kinnisvara osHaiglad nuumavad laboriärimehi tnud ja ka erakliinikus Fertilitas osaluse soetanud mehed võidetud haiglahangetele.

Haiglatele pakuvad nad kõike alates odavamatest ja laialdaselt kasutatavatest uriiniana shy;lüsaatoritest miljoneid kroone maksvate ja peamiselt tipphaiglates kasutatavate täisautomaatsete molekulaardiagnostikaseadmeteni (PCR), millega saab määrata ka selliste viiruste nagu HIVi ja tuberkuloosi hulka veres. Uriinianalüsaatorite ja PCR puhul on Surgitech konkurentide hinnangul sisuliselt ainuvalitsejad.

Peale kahe nimetatud valdkonna hakkas Surgitech juhtkohta kinnistama ka hema shy;toloogiaanalüsaatorite vallas. Biokeemias ja immunoloogias jaguneb turg Eestis põhiliselt Surgitechi ja Siemens Medical Solutions Diagnosticsi vahel, kusjuures Surgitechil on siingi biokeemias ülekaal.

Firma üks omanikke Peeter Metsik kaubarühmade kaupa Surgitechi turuosa öelda ei oska. “Nende väljaselgitamine on ebaotstarbekalt töömahukas ja kallis,” sõnab ta.

Tekib küsimus, kui suure osa on andnud Surgitechi ligi poole miljardi kroonisest müügist maksumaksja rahal tegutsevad haiglad. Siingi on vastust raske saada. “Avalik-õiguslike haiglate all käsitleme me sihtasutusi ja nende osakaal kogumüügist moodustab umbes 40%,” vastab Metsik. Ta ei pea seejuures silmas aktsiaseltsina tegutsevaid omavalitsustele kuuluvaid haiglaid, nagu Ida- Tallinna Keskhaigla ja Lääne-Tallinna Keskhaigla.

“Sel ajal, kui mina seal olin, andsid haiglad põhilise osa, võib-olla kuni 80%. Ma täpselt ei tea,” sõnab firma endine omanik ja tegevjuht, aastast 2004 täiskohaga Põhja-Eesti Regionaalhaiglas (PERH) pea- ja kaelakirurgina töötav Lauri Maisvee.

Aastatega on Surgitechil välja kujunenud oma püsikunded. Teiste hulgas on oma südame Surgitechile kinkinud kaks tipphaiglat, PERH ja Tartu Ülikooli Kliinikum, kes on olnud riigihangete korraldamisel kordades usinamad, kui näiteks mõlemad Tallinna keskhaiglad.

Surgitech maksab helgelt diviende

Dividende on Sven Troost, Peeter Metsik ja Lauri Maisvee (omanik 2007. aastani) endale Surgitechist maksnud üsna heldelt.

Oma valdusfirmade kaudu on nad kamba peale firmast välja võtnud keskmiselt 2,9 miljonit krooni aastas, kokku ligi 26 miljonit krooni. Veel praegugi istub firma bilansis üle kuue miljoni kroonine kasumijääk, mille Troost ja Metsik võivad soovi korral südamerahuga omanikutuluna firmast välja võtta.

Firma tegevusaja jooksul on Troost ja Metsik endale soetanud miljonite kroonide väärtuses kinnisvara, neist kumbki ühe investeeringu oma valdusfirma kaudu, mille peamiseks tuluallikaks on Surgitech.

Unustatud pole ka teisi pereliikmeid. Eelmisel aastal teenis Peeter Metsiku isa Jüri Metsik Surgitechi juhatuse ainuliikmena 2,5 miljonit krooni töötasu.

Lisaks on Troost ja Metsik kumbki määranud Surgitechist näiteks 2007. ja 2008. aastal kokku pool miljonit krooni juhtimistasu oma valdusfirmade kaudu. Nende majandusaruanded on sarnased nagu kaks tilka vett.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755