30. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõik senised .ee alamdomeenid tuleb kanda uude registrisse

Kõik senised .ee alamdomeenid tuleb kanda loodavasse registrisse, ütles Eesti Interneti Sihtasutuse (EIS) nõukogu liige Avo Ots.

Praegu käigus olevate domeenidega probleeme pole, ent nende omanikel tuleb valida oma registripidaja ning kanda tema juures domeen uude registrisse, selgitas ta infotehnoloogia- ja telekommunikatsiooni konverentsil „Visioonist lahendusteni“.

Kuna domeenide registreerimise reeglite muutmisega suur hulk piiranguid kaob, siis registrina loodame, et registripidajaid hakkab olema palju, lisas ta.

Registripidajad peavad vastama EISi kehtestatud tingimustele, mis näitavad nende tehnilist võimekust ja usaldusväärsust. Registripidajate nimekiri on avalik ning leitav EIS kodulehelt, rääkis Ots.

Tema kinnitusel on veel otsustamata, kui suurt tasu hakkab register küsima. Ülemiseks piiriks on ilmselt 300 krooni, märkis Ots. Registripidajate võetav aastatasu kujuneb vabal turul, lisas ta.

Reformi mõte on tekitada konkurents registripidajate vahel, ütles sihtasutuse juhatuse liige Jaak Lippmaa.

Tema sõnul ootab sihtasutus taotlusi neilt, kes omavad õigusi kaubamärkidele. „Arutame küsimusi patendivolinike, juristide kui tehnoloogiainimestega ning proovime leida parima lahenduse,“ vastas ta küsimusele kaubamärkide võimaliku n-ö kaaperdamise kohta.

Avo Otsa sõnul kohustub registreerija iga taotluse esitamisel hoiduma teiste isikute seaduslikult kaitstud õiguste rikkumisest ning vastutab teiste isikute õiguste rikkumise eest nende isikute ees. Samas ei kontrolli EIS, kas domeeni registreerimisega või registreeritud domeeni mistahes laadi kasutamisega rikutakse kolmandate isikute õigusi, sh intellektuaalsest omandist tulenevaid õigusi.

Domeenivaidlusi lahendatakse läbirääkimistega. Kui läbirääkimiste teel kokkulepet ei saavutata, on isikul õigus pöörduda vaidluse lahendamiseks EISi moodustatavale domeenivaidluste vahekohtusse või kohtusse, rääkis Ots.

„Kui teete kurja, siis olete teise eraõigusliku isikuga konfliktis,“ lisas ta. „EIS on üks korralik raamat, mis kannab kõik nimed sisse. Sinna ei saa kanda domeeninimesid, mis on seal juba eelnevalt olemas,“ märkis Ots.

Üleminekuperioodi lõppedes teavitab EIS ümberregistreerimata domeenide kontaktisikuid vajadusest domeen ümber registreerida. Kui kontaktid ei vasta, domeen peatatakse ning see muutub internetis kättesaamatuks. Kui siis ikka sihtasutusega ühendust ei võeta, kustutatakse domeen ja pannakse karantiini, pärast mida on see vaba uueks registreerimiseks.

Sihtasutuse meeskond Otsa kinnitusel kõik, et 1. veebruarist oleks uus kord valmis ja domeenide registreerimine võiks alata. Praegu on Eestis domeene kasutusel ligi 70 000.

EIS on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu poolt asutatud eraõiguslik juriidiline isik.

Tippdomeeni .ee teise taseme alamdomeenide registreerimise uus kord

• Registreerija soovib registreerida domeeni. Võib olla nii füüsiline kui juriidiline isik.• Registripidaja sõlmib registreerijatega lepingud ning edastab domeeni Eesti Interneti Sihtasutusele.• Teenuse hinna registreerijale määrab registripidaja.• Eesti Interneti Sihtasutus (register) registreerib domeenid lähtudes saabumise järjekorrast (kasutades ajatemplit) ja n-ö sisestab need internetti.• Samanimeliste taotluste korral registreeritakse varasem taotlus.• Domeenide registreerimine muutub tasuliseks. Teenustasu registreerijale kujuneb vabas konkurentsis.• Registri (EIS) ja registripidaja vaheline teenustasu on fikseeritud (aastane tasu), selle arvelt kaetakse EISi kulud.• Lähtudes ülemaailmsest tavast kannab tasu regulatiivset iseloomu ja tasu ei kasutata kasumi teenimiseks või muude tegevuste subsideerimiseks.• Mitme domeeni registreerimine ühele registreerijale – nii eraisikutele kui ka juriidilistele isikutele.• Domeeninime registreerimine võimalik ka välisriikide isikutel, asutustel ja organisatsioonidel.

Senine registreerimise korraldus

• Igale taotlejale võidakse registreerida üks domeen.• Domeeni võib taotleda organisatsioon, mis asub Eestis ning omab siin püsiühendust.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755