6. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti e-lahendused pääsesid Euroopa e-halduse konkursi finaali

Justiitsministeeriumi registrite ja infosüsteemide keskuses väljatöötatud piiriülene digiallkiri ja e-kinnistusraamat pääsesid Euroopa e-halduse auhindade jagamisel (European eGovernment Awards) lõppvõistlusele, teatas ministeerium.

Registrite ja infosüsteemide keskuse (RIK) direktori Ando Rehemaa sõnul on Euroopa Komisjoni korraldatav e-halduse konkurss tänu oma ulatusele ning kõrgetasemelisele žüriile üks olulisemaid riiklikke e-teenuste võistlusi Euroopas.

RIKi projektid jõudsid ainsatena Balti riikidest e-halduse konkursi finaali. „Mõlemad finaali jõudnud projektid – piiriülene digiallkiri ja e-kinnistusraamat – on head näited bürokraatia vähendamisest ning e-kanalite kasutamisest inimeste hüvanguks,“ ütles Rehemaa.

E-äriregistri ettevõtjaportaali piiriülese digiallkirja lahenduse raames tunnustab esimest korda Euroopas üks riik teise riigi kodaniku digiallkirja. Tänu sellele on märksa lihtsam välisriigis ettevõtlusega tegelda.

„Meie piiriülese digiallkirja projektiga liitus esimesena Portugali ettevõtjaportaal. Nüüd ei pea Eesti ettevõtja firma loomiseks Portugali kohale minema – kõik vajalikud toimingud saab ära teha koduarvuti taga,“ selgitas Rehemaa. „Portugali digiallkirja kõrval aktsepteerib meie ettevõtjaportaal ka Soome ja Belgia ID-kaarti ning Leedu mobiil-ID-d.“

E-kinnistusraamat on samuti üks ainulaadsemaid rakendusi Euroopas. „Tänu e-kinnistusraamatule on Eestis praktiliselt kogu kinnistu ostu-müügi protsess registrite suhtluse mõttes elektrooniline. See säästab nii riigi raha kui ka kodaniku aega,“ lisas Rehemaa.

Euroopa e-halduse konkursil on neli kategooriat. Ettevõtjaportaali piiriülese digiallkirja lahendus jõudis finaali kategoorias „E-riik toetamas ühtset turgu“. Digitaalne kinnistusraamat sai finaali kategoorias „E-riik kui administratiivse mõjususe ja tõhususe tõstja“.

Käesoleval aastal esitati konkursile 259 projekti ning neist on finaali välja valitud 52 finalisti 17 Euroopa riigist. Tegu on projektidega, mille eesmärk on parandada avalikke teenuseid e-lahenduste kasutamise abil.

Euroopa e-halduse konkursi võitjad kuulutatakse välja 19. novembril Malmös viiendal Euroopa IT-ministrite e-halduse konverentsil (Ministerial eGovernment Conference). Seal toimub ka finalistide lõplik hindamine ja finaali jõudnud projektide mess, kus saab kõigi projektidega lähemalt tutvuda.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755