6. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fortune valis Apple’i asutaja Steve Jobsi aastakümne tegevjuhiks

Tema osa eest muutmaks Apple’i murrangulise tehnoloogia liidriks ning Silicon Valley kõige väärtuslikumaks ettevõtteks, valis majandusajakiri ettevõtte asutaja ja juhi, Steve Jobsi „Dekaadi tegevjuhiks“.

Ajakiri märkis, et 54-aastane Jobs on üle saanud enda asutatud firmast minema löömisest 1980ndatel aastatel, väärtpaberituru järelvalveorgani (SEC) skandaalist, kahel korral surmaga silmitsi seismisest. Ning vaatamata tema ebameeldivale käitumisele teenis ta selle tiitli.

Tänu sellele, kuidas Jobs on muutnud äritegevust Ameerikas, nimetas mainekas majandusajakiri 2000-ndaid aastaid koguni „Steve’i aastakümneks“.

Alates 2000. aastast, mil Apple’i turuväärtus oli viis miljardit dollarit, on ettevõte teatanud rekordilistest tulemustest kvartal kvartali järel. Täna on ettevõtte turuväärtus 170 miljardit dollarit, olles sellega veidi väärtuslikum kui konkurent Google.

Tänu rekordilistele kasumitele, on ettevõtte bilansis 31,1 miljardit dollarit raha. Augustikuu seisuga oli see suurim tehnoloogiaettevõtete seas ning kompaniil ei ole laene.

Tegelikult algas Jobsi dekaad juba 1997. aastal, mil ta pöördus Apple’sse tagasi: algul konsultandiks, siis ajutiseks tegevjuhiks ning alates 2000. aasta 4. jaanuarist tegevjuhiks. Tema käe all valmis ettevõttel iMac ja iPod, mis on saanud portatiivse meediaturu standardiks ning revolutsiooniline mobiiltelefon iPhone.

Ajakiri usub, et Apple tulevik on ka pärast Jobsi tugev, sest ta on värvanud ettevõttesse inimesi, kes on treenitud mõtlema nagu Steve. Aga tema tagasitulek tegevjuhi kohale sel suvel näitas, et niipea pole Jobsil kavatsust Apple’st lahkuda.

Neil, kes investeerisid 30. detsembril 1999. aastal Apple'i aktsiatesse 1000 dollarit, on tänaseks investeeringu väärtus kasvanud 7515 dollarini.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755