13. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype'i nelik peilib Rootsis uusi investeeringuid

Rootsi majandusleht Dagens Industri kirjutab täna, kuidas Skype'i tarkvara loonud eestlased otsivad Rootsis uusi investeerimisprojekte.

"Enamus rahast on pangas, aktsiates ja võlakirjades, kuid 160 miljonit on paigutatud erinevatesse ettevõtetesse. Eesmärk on suurendada see summa paari aastaga ligi 400 miljonile kroonile," rääkis lehele Margus Uudam, kes vastutab Skype'i neliku loodud OÜs Ambient Sound Investments (ASI) investeeringute eest.

Pooled firmadest, kuhu ASI seni on investeerinud, on Eesti firmad. Lisaks on raha paigutatud Aasiasse, USAsse ja Lääne-Euroopasse, kuid Rootsis pole seni veel ühtegi investeeringut. Põhjamaadest on seni rahastatud vaid Soome firmat Senseg, mis arendab uut tehnoloogiat puutetundlikele ekraanidele.

Milliseid ettevõtteid ASI otsib? Uudami sõnul eelkõige selliseid, mis arendavad uusi tehnoloogiaid, mida saab kasutada eratarbijatele mõeldud toodetes. Portfellis on kõike alates koeraomanike sotsiaalsest võrgustikust Uniteddogs, veebi vahendusel inglise keele õpet pakkuvast firmast Idapted kuni häkkimise vastu kindlust loova firmani Armorize ja videovahetusfirmani Blip.tv.

ASI püüab ettevõttesse siseneda võimalikult varases faasis 5-20 miljoni krooniga. Ja kui tavaliselt kehtib reegel, et 50-60% taolistest investeeringutest ebaõnnestub, siis Uudam usub, et ASI suudab oma olemasolevate teadmiste ja hoolika valikuga selle reegli kummutada.

ASI omanikud Jaan Tallinn, Toivo Annus, Ahti Heinla ja Priit Kasesalu teenisid neli aastat tagasi Skype'i eBayle müümisega üle pooleteise miljardi krooni.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052