18. november 2009
Jaga lugu:

ASI tütre Cliftoni toodang jõuab maailmaturule

Tartu Teaduspargis tegutsev pooljuhtelementide tootja Clifton sõlmis lepingud inglise ja vene ettevõtetega, kes hakkavad Cliftoni toodangut pakkuma elektroonikatööstustele Euroopas, Aasias ja Ameerikas.

Edasimüügilepingud on sõlmitud elektroonikakomponentide müügi ja arendusega tegelevate ettevõtetega Mintech Semiconductors, Semelab/TT Electronics ja Intelsob. Ülemaailmse jaotusvõrgu kaudu jõuavad Cliftonis arendatud pooljuhtelemendid kõige erinevamate valdkondade elektroonikaseadmeteni alates mäetööstusest kuni kosmoseaparatuurini, teatas ettevõte.

“Tegemist on ettevõtte arengus murrangulise etapiga – oleme leidnud tootearenduse faasist tee ülemaailmsele turule. See on suur ja väga huvitavaid väljakutseid pakkuv turg,” lausus Cliftoni juht Jaak Anton. Pooljuhtelementide tootja Clifton tegutseb mittetraditsioonilises valdkonnas, kus materjalikulu on väike, tootmine teadmistemahukas ja pakub kõrget lisandväärtust. Antoni sõnul on siin tavaliste tootmisharudega võrreldes pikem arendusfaas ja rohkem riske, kuid ka oluliselt suuremad võiduvõimalused.

“Clifton on hea näide sellest, kuidas Eestis on võimalik arendada maailmas unikaalseid tehnoloogiaid,“ ütles ettevõtte investoriteringi kuuluva Ambient Sound Investmentsi otseinvesteeringute juht Margus Uudam. “Rahvusvahelise müügi käivitamine siit on küll raske, kuid partnerite huvi Cliftoni vastu annab lootust, et Eesti võib märgi maha panna mastaapses ja suure potentsiaaliga valdkonnas,” lisas ta.

Cliftoni poolt arendanud jõudioodi tooteseeria pooljuhtelemendid ja struktuurid eristuvad praegu kasutusel olevatest kõrgema pinge-, voolu- ja temperatuuritaluvuse ning suurema energeetilise efektiivsuse poolest. Eriline toormaterjal ja tehnoloogia võimaldavad valmistada seadmeid, mille abil saab elektrivõimsusi juhtida ja muundada oluliselt efektiivsemalt. Unikaalse tehnoloogia abil valmistatavatel toodetel on suur kasutuspotentsiaal ka teistes elektroonikakomponentides, nagu näiteks transistorid või erinevad andurid, ning mitmesugustes elektroonika jõumoodulites.

Cliftoni peamise tooteartikli, vähemalt 500V pingele mõeldud jõudioodide turumaht on Yole ja IMS turu-uuringute andmetel 3,5-5 miljardit krooni. Hinnanguliselt 8-10 protsenti neist jõudioodidest leiavad kasutust tingimustes, kus Cliftoni eriomadustega toodetel on ilmselged eelised.

Clifton on 2000. aastal loodud Tartus asuv kõrgtehnoloogiaettevõte, mis arendab ja toodab elektroonikatööstusele  jõudioodi pooljuhtelemente ja struktuure. Ettevõttes omab enamusosalust Skype’i eestlastest asutajainseneride loodud investeerimisfirma Ambient Sound Investments.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt