15. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Zone Media: .eu domeenid pakuvad ahvatlusi

Domeeninimede vargusi ja hõivamisi võib päris palju olla. Tavaliselt nii hull pole, aga kui uus popp asi tuleb, minnakse rünnakule, ütles Zone Media turundusjuht Rauno Kais.

"Huvi on üllatavalt suur olnud, praegu on mitmeid sadu täpitähtedega .eu domeene registreeritud. Registreerimine läks esimestel päevadel juba suhteliselt hästi käima," ütles Kais, kes on ka täpitähtedega .eu domeenide registreerimise projekti eestvedaja.

Ta lisas, et nii ettevõtjaid kui eraisikuid on kokku poole tuhande kanti. "Huvi täpitähtedega .eu domeenide registreerimise vastu on grammi võrra suurem kui eeldasime, kuid samas on see piisavalt huvitav Eesti turule."

"Neid juhte ikka tuleb ette, et võetakse endale sellise firma domeeninimi, millega seos puudub," tõdes ta ja lisas, et välismaa firmad on juba teadlikumad ning on eelnevalt nime registreerinud ja kaubamärgi domeenid kaitsnud.

"Lääne firmadel seda probleemi pole. Kui kunagi hakati domeene varastama, siis firmad teadvustasid seda väga kiiresti ja nad kaitsesid igal turul oma kaubamärgid ära," märkis Kais.

Tema sõnul on Eestis osad firmad kaitsnud ja registreerinud .eu domeenid, .ee domeeniga varguste probleemi pole. "Aga need rahvusvahelised domeenid, mida saab iga suvaline inimene võtta, on probleem."

"Ettenägelikumad firmad on oma kaubamärgid kõik ära broneerinud ehk domeenid ära võtnud. Need omakorda suunavad ametlikule veebilehele," lisas ta.

"Domeeni nime saab tagasi nõuda kohtu kaudu. Kindlasti tasub kõigepealt domeeni omanikuga kokkuleppele saada," rääkis Kais ja tõdes, et Zone Media poole on juba sellise probleemiga pöördutud.

Eurid kodulehelt www.eurid.eu selgub, et domeeninimede registreeringuid võib alati vaidlustada tavalises kohtus, kuid palju .eu-vaidlusi lahendatakse alternatiivse vaidluste lahendamise menetluse (ADR) abil, nagu on sätestatud Euroopa Komisjoni määruses nr. 874/2004 (PDF). ADR kohus on tavaliselt kiirem, sageli odavam ja mugavam kui traditsionaalne kohus.

ADR ehk Alternative Dispute Resolution kodulehe kaudu www.adr.eu/ tuleb esitada dokumendid ja sealt leiab ka info, mida vaja on.

"Kui kaubamärk on kaitstud, siis on enamus lahendeid vaidlustaja kasuks, kuid antakse võimalus ka domeeni omanikul argumenteerida, miks ta selle domeeni on registreerinud," lisas Kais.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052