10. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naestema: GSM võrgu avakõneleja asendusmeheks oli Soome ekspeaminister

Radiolinja Eesti GSM võrgu pidulikul avamisel Tallinnas Raekoja saalis oli võimalike tehniliste viperuste vältimiseks mõeldud mitmete kummaliste variantide peale, meenutas esimese telefonikõne teinud Tõnu Naestema.

Tõnu Naestema, tollane teede- ja sideministeeriumi asekantsler ja praegune Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutuse juhatuse esimees tegi täna viisteist aastat tagasi esimese avakõne, rääkides oma kolleegiga, Soome transpordi- ja sideministeeriumi kantsleri Juhani Korpelaga. „Vahetasime vastastikku viisakusi ja tundsime rahulolu võimaluse eest kõneleda GSM võrgus,“ rääkis Naestema ning lisas, et nendevaheline kõne oli kõigile üritusest osavõtnutele kuulda läbi võimenduse.

„Et aga üritus hästi välja tuleks, sest äkki oleks Eesti ja Soome vahelise kaabliga midagi juhtunud või poleks saanud telefoniühendust, oli olemas ka varuvariant,“ meenutas Naestema. „Nimelt oli kutsutute seas ka Radiolinja Oy nõukogu liige, endine soome peaminister Harri Holkeri. "Stsenaarium nägi ette, et kui mul poleks õnnestunud teha esimene rahvusvaheline kõne Juhani Korpelale, siis oleksin ma rääkinud kohapeal esimeses reas istuva Holkeriga.“

Naestema kinnitusel kuulutati pidulikul üritusel välja ka kaks GSM võrgu aukasutajat, kelleks olid president Lennart Merile ja Naestema ise. „Meile kingiti vajalik liides koos GSM telefoniga vabaks kasutamiseks kolmeks aastaks,“ lausus Naestema. „See telefon on mul mälestusena alles, küll mitte kasutuses.“

Küsimusele, kas Naestema on endiselt Radiolinja (praegune Elisa) klient, vastas ta, et ta oli juba tol ajal ühtlasi ka EMT klient ja kui kingitud GSM võrgu kasutusaeg otsa sai, jäi ta truuks EMTle.

Soome GSM-operaatori Radiolinja Oy tütarfirma AS Radiolinja Eesti (nüüd Elisa Eesti AS) avas täna 15 aastat tagasi Eesti esimese ettevõttena oma GSM-mobiilsidevõrgu suunakoodiga 256. Konkurent Eesti Mobiiltelefon avas oma GSM võrgu kolm nädalat hiljem, 31. jaanuaril 1995.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755