22. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina: Clintoni kriitika interneti tsensuuri üle halvendab suhteid

Hiina teatas täna, et USA välisministri Hillary Clintoni kriitika interneti tsenseerimise üle Hiinas on alusetu ning riskib halvendada kahe riigi suhteid.

Eile Washingtonis tehtud ettekandes kutsus Clinton USA tehnoloogiafirmasid interneti tsenseerimisele vastu seisma, toonitades ühtlasi, et küberrünnakute korraldajad tuleb panna oma tegude eest vastutama, vahendas agentuur Bloomberg.

„Taunime kindlalt selliseid sõnu ja tegusid, mis ei ole kooskõlas faktidega ja kahjustavad Hiina ja USA suhteid,“ teatas Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Ma Zhaoxu täna ministeeriumi veebilehe vahendusel. „Kutsume USA poolt üles austama fakte ning lõpetama selle nn internetivabaduse teema kasutamise kohatuteks rünnakuteks Hiina aadressil,“ lisas ta.

Clintoni ettekanne andis ülevaate USA presidendi Barack Obama valitsuse nägemusest ülemaailmsest tsenseerimata internetivõrgust, kus kõigil on informatsioonile võrdne juurdepääs, mida firmad ja valitsused ei ürita tõkestada.

12. jaanuaril teatas maailma suurim otsimootorifirma Google, et lõpetab Hiina võimude nõutud tsensuuri oma hiinakeelsel veebilehel või lahkub Hiina turult sootuks. Google’i avaldus tuli reaktsioonina  häkkerite rünnakule,  kus muuhulgas püüti ligi pääseda Hiina inimõiguslaste e-postile.

„Ükski firma ükskõik mis riigis ei peaks tsensuuri aktsepteerima,“ ütles Clinton. „Ameerika firmad peavad kaitsma oma põhimõtteid. See peab olema osa meie rahvuslikust tunnusest. Olen kindel, et tarbijad kogu maailmas tasuvad firmadele, mis nendest põhimõtetest kinni peavad.“

USA valitsus ootab Hiina ametivõimudelt häkkerite rünnakute põhjalikku juurdlust, ütles Clinton.

Hiina valitsus kinnitab, et ei ole küberrünnakutega seotud ning et on ka ise nende all kannatanud.

Google teatas nädalapäevad tagasi Hiinast lähtunud küberrünnaku avastamisest, milles kannatas kokku tosinkond USA firmat.

„Riigid ja üksikisikud, kes tegelevad küberrünnakutega, peavad oma tegude eest vastutust kandma ja pälvima rahvusvahelise hukkamõistu,“ ütles Clinton. „Omavahel tihedalt seotud maailmas võib rünnak ühe vastu tähendada rünnakut kõigi vastu.“

Clinton võrdles Hiina, Usbekistani, Tuneesia ja teiste riikide üles seatud tulemüüre soovimatu info tõkestamiseks uue Berliini müüriga. „Nähtavate müüride asemel kerkivad virtuaalsed müürid,“ ütles Clinton. „Selliste piirangute levik tähendab suures osas maailmast uue infoeesriide langemist.“

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755