18. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiilimaksed Soomes ohus

Pileti, pitsa või karastusjoogi ostmine mobiiliga võib otsa saada enne, kui on õieti levidagi jõudnud, kirjutab Kauppalehti.

Nimelt ähvardab väikseid mobiilimakseid Euroopa Liidu maksuteenuse direktiiv või vähemalt Soome justiitsministeeriumi tõlgendus sellest.

Euroopa direktiivi mõte on panna osa telekommunikatsioonifirmade teenustest samale tasemele pankade ja kindlustusfirmadega, mille rahaliiklust reguleeritakse ja kontrollitakse. Soome justiitsministeerium laiendaks regulatsiooni mobiiliga makstavate pisiostudeni, kus mobiilifirma on vaid arveldaja rollis.

Väikseid mobiilimakseid vahendavad firmad pole nõus kinni maksma regulatsioonidest ja järelevalvest tulenevaid kulusid, sest teenustest koguneb niigi alles vähe raha.

Valitsuse maksuteenuseseaduse eelnõu on praegu arutlusel eduskunnas, kes tõenäoliselt kuu aja jooksul otsustab, kas seadus peaks puudutama ka väikseid mobiilioste.

Transpordi- ja kommunikatsiooniministeeriumi nõuniku Hannamari Helke sõnul sõltub seaduse alla kuulumine sellest, kas mobiilifirma teenus pakub kliendile lisaväärtust.

Näiteks mobiilihelinad ja taustapildid ei kuuluks seaduse alla, sest annavad kliendile lisaväärtuse. Justiitsministeeriumi arvates ei piisa lisaväärtuseks aga sellest, et näiteks pileti saab osta mobiili vahendusel. Lisaväärtus oleks, kui mobiilipileti ostja saaks ise valida pileti kehtivusaja.

Transpordi- ja kommunikatsioonikomisjoni juht Martti Korhonen peab infoühiskonna seisukohalt oluliseks, et väiksed mobiiliostud jääksid seadusest väljapoole. Regulatsiooni poolt räägib see, et teenust kasutavad ka lapsed ja noored.

Elisa peajurist Jyrki Arjanne ütles, et valitsuse eelnõu lõpetaks tõenäoliselt mobiilipiletite müügi.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755