9. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötukassa jagas konkursita laiali üle 30 miljoni krooni

Töötukassa on loomisest alates IT-hangetel sisulise konkurentsita laiali jaganud 32,5 miljonit krooni, sellest kolmandiku on napsanud kaks "kassa" lemmikfirmat: üks Tartust, teine Tallinnast.

Riigiasutus on alates mullu aprillist korraldanud kokku 14 IT-hanget, kuid vaid kolmel juhul on võetud hinnapakkumine rohkem kui ühelt firmalt. Kõik ülejäänud hanked on kas liht- või väljakuulutamiseta läbirääkimistega menetlused ühe ja alati mõistagi eduka pakkujaga.

Summa, mis on konkurentsita laiali jagatud, küünib 32,5 miljoni kroonini ehk ühe hanke hind ulatub keskmiselt 2,3 miljoni kroonini.

Kroonilised võitjad

Kuus korda on hangetel võitnud OÜ 3 Step IT. Selle firma kaukasse läinud hangete kogusumma on üle 8 miljoni krooni.

Kaks korda on edukas olnud WebMedia. Tegemist on olnud kallite hangetega, sest kahe töö kogusumma ulatub tervenisti 10,4 miljoni kroonini.

Töötukassa infosüsteemide juhataja Urmas Visse vastab Äripäeva küsimustele põhjalikult neljaleheküljelise kirjaga.

Üldjoontes leiab Visse, et töötukassa ei ole kuidagi konkurentsi piiranud, riigihangete seadust silmas pidades ei ole nad millegi vastu eksinud.

Vaata lisaks

"IT-valdkonnas tekib tugev konkurentsieelis tänu sisseelamisperioodile. Ei ole võimalik, et tuleb uus pakkuja ja see uus pakkuja on kohe parem. Uus pakkuja võib olla parim IT-firma maailmas ja pakkuda teenust väga soodsa hinnaga, kuid see ei tee temast sisuliselt parimat pakkujat," rääkis Visse.

Tema sõnul on vanal pakkujal olemas kogu tarkvara ja litsentsid, tehnoloogia ja oskusteave. "Ning kõige olulisem - töötukassa süsteemide sisemine äriloogika on 100% omandatud. Uus pakkuja peab selle kõik omandama ja see toimub ainult töötukassa arvel," põhjendas Visse ainult üksikute väljavalitute eelistamist IT-hangetel.

Raske sisse elada

Ta toob näite. "Hetkeseisuga koosneb töötuskindlustuse infosüsteemi dokumentatsiooni dokumentide arv 196 dokumendist. Olulise info saab kätte, kui lugeda läbi 1263 lehekülge. Lisaks tarkvarakood, kokku ca 95 000 koodirida. Sellise mahu eeldatav realistlik omandamisperiood on umbes üks aasta. Eelduseks on konkreetse kliendi kasutatava tarkvaratehnoloogia tundmine," kirjeldas IT-juht.

Ta lisab, et sellist sisseelamisperioodi saab lubada vaid rahulikes tingimustes.

"Riigihangete seadus näeb raskete olukordade jaoks selgelt ette lahenduskäigu, mida töötukassa ka eriolukorras on kasutanud. Seetõttu on sel perioodil märkimisväärselt suure hulga töid ära teinud vähesed kindlad firmad," märkis Viise.

Töötukassa IT-hangetel kõige edukamalt esinenud OÜ 3 Step IT tegevjuht Aivar Kraus ütleb, et nemad osalevad ainult rendihangetel.

"Oleme rendihangetel teinud koostööd IT-kaupade müüjatega. Neis rendihangetes oleme olnud küll edukad ja mis siin salata… Oleme viimase viie aasta jooksul olnud IT-rendivaldkonnas turuliidrid. Ju oleme siis ka töötukassale pakkunud sel ajahetkel konkurentsivõimelist hinda," rääkis Kraus.

Tema sõnul valib töötukassa välja, millist seadet või teenust tahetakse osta, ning seejärel kirjutatakse selle kauba peale hange. "Meie käest on küsitud renditingimusi. Need hanked, mida oleme teinud, on raudselt ühishangetena tehtud. Iga kord on IT-partner olnud erinev," ütles Kraus.

Paavel jäi vastuse võlgu

Äripäev küsis töötukassa IT-hangete kohta hinnangut ka "kassa" nõukogu esimehelt, tööandjate keskliidu juhilt Tarmo Kriisilt. Paraku saatis Kriis temale vastamiseks mõeldud küsimused enda väitel edasi töötukassa juhatuse esimehele Meelis Paavelile, kes jäi vastused võlgu.

Üks küsimus

Ega Te juhtumisi mõne töötukassa ametniku lähikondne või sugulane ole?

Aivar Kraus

OÜ 3 Step IT tegevjuht

"Jube hea meel, et ei ole. Olen veendunud, isegi kui keegi oleks kellegi sugulane, ei läheks hangetel paremini. Me oleme eemalt vaadanud töötukassa hankeid ja mõelnud, et need on nüüd teravdatud tähelepanu all, aga meie ei oska küll midagi rohkemat lisada. Need uued töötukassa hankereeglid, mis ajakirjandusest ka läbi käisid… Väga mõistlikud reeglid. Ammu olnuks aeg uued nõuded kehtestada."

Tasub teada

Töötukassa pailapsed

Lisaks OÜ 3 Step IT-le ja WebMediale on üksikuid hankeid võitnud ka AS BCS Infra, OÜ ADM Interactive, Green IT OÜ, Overall Eesti, GT Tarkvara OÜ, Affecto Estonia OÜ, AS Helmes, AS Stallion, AS IT Grupp.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755