19. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aaviksoo: muudame küberkaitseoskuse kapitaliks

Eesti sugusel väikeriigil on unikaalne võimalus muuta oma tuntus ja suutlikkus küberkaitse valdkonnas ka majanduslikuks ja poliitiliseks kapitaliks, milleks vajame senisest eesmärgipärasemat koostööd erinevate ametkondade ja erasektori vahel, rääkis kaitseminister Jaak Aaviksoo Stanfordi Ülikoolis toimunud küberturvalisuse ettevõtete foorumil käies.

"Eesti tegevus küberturbe valdkonnas, eriti pärast 2007. aasta aprilliründeid ja NATO kompetentsikeskuse käivitumist, on väga suure rahvusvahelise huvi objekt. Peame neid võimalusi – ja mitte ainult kaitseministeeriumi eestvedamisel – oluliselt enam ära kasutama," ütles Aaviksoo.

Aaviksoo rääkis Stanfordi Ülikoolis toimunud küberturvalisuse ettevõtete foorumit avades, et küberrünnakud on kasvav trend kogu maailmas ja on ainult aja küsimus, millal sarnased rünnakud, mis viidi 2007.aastal läbi Eesti vastu, pannakse palju suuremas mahus toime mõne suurema riigi vastu.

„Küberruumis on palju rohkem peidupaiku, kust rünnakud võivad lähtuda, kui füüsilises maailmas,“ selgitas Aaviksoo foorumil.

„Lisaks on selge, et juriidilised võimalused küberkuritegude ja -rünnakute ärahoidmiseks on täna selgelt vähearenenud,“ lisas kaitseminister.

Kaitseminister rõhutas foorumil ka, et võti küberrünnakute ärahoidmiseks kogu maailmas on erasektori ja valitsuste parem koostöö, sest mõlemal on selleks selge huvi olemas. „Enamik IT-infrastruktuuri on kogu maailmas erasektori omanduses, samuti on enamik internetikasutajaid erafirmad ja ettevõtted – seega on just nemad suurimad kahjukannatajad, kui riik peaks langema küberrünnakute ohvriks,“ ütles kaitseminister.

Lisaks esinemisele Stanfordi Ülikoolis kohtus kaitseminister visiidi käigus ka Silicon Valleys tegutsevate Eesti ettevõtjatega, Stanfordi Ülikooli ja San Francisco Ülikooli ning firma Symantec juhtkondadega, kellega arutati arenguid küberjulgeoleku valdkonnas ja võimalikke ühisprojekte.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755