8. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolmveerand IKT sektori juhtidest loodab tänavu palku tõsta

Eurocom Worldwide iga-aastasest uuringust selgub, et 67protsenti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) sektori juhtidest hindab väljavaateid aasta jooksul positiivseteks ning kolmveerand neist loodab sel aastal palku tõsta.

Rahvusvahelise suhtekorraldusettevõtete võrgustiku Eurocom Worldwide käesoleva aasta alguses läbi viidud uuringu järgi peavad kaks kolmandikku (67%) küsitletud tippjuhtidest üle maailma väljavaateid IKT-sektoris järgmise 12 kuu jooksul optimistlikuks. Eelmise aasta tulemused näitasid, et tuleviku suhtes optimistlik oli vaid 13% küsitletud tippjuhtidest ning peaaegu pooled (48%) ei olnud 2009. aasta suhtes kindlad.

43% vastanutest usub, et majandussurutis on taandunud, vastukaaluks arvab kolmandik (32% vastupidist). Veerand küsitletutest ei osanud küsimusele vastata. 48% arvavad, et nende riigis ei ole majanduskriis möödas, kuid siiski enam kui kolmandik vastanutest (36%) arvab, et kõige hullem on möödas.

Eurocom Worldwide uuringu tulemused on positiivsemad tööturu valdkonnas. Rohkem kui pooled (57%) loodavad uusi töötajaid värvata, kui eelmisel aastal soovis töötajate arvu suurendada vaid 28%. Töötajate arvu plaanis vähendada 8% vastanutest, eelmisel aastal oli suhtarv 25%.

IKT-sektori juhid on positiivselt meelestatud ka töötasude suurenemise suhtes. Koguni kolmveerand (75%) vastanutest loodavad palkasid suurendada (eelmisel aastal 46%). Eelmisel aastal ennustas 22% vastanutest müügikäibe langust, kuid sel aastal arvas sama vaid 6%.

Uuringu käigus küsitleti 2010. aasta jaanuaris ja veebruaris 286 IKT-sektori tippjuhti üle Euroopa. Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu (ITL) juhatuse liikme, Microlinki juhi Enn Saare sõnul näitab käesolev uuring samasid meeleolusid, mis valitsevad ka Eesti IKT ettevõtete seas.

„Eesti IT ettevõtete kindlustunne on võrreldes 2009. aastaga kasvanud. Mullu olid oma uksed sunnitud sulgema väga vähesed IT ettevõtted, mis näitab, et sektor kohandus majanduslangusega kiirelt ja edukalt. 2010. aastalt ootavad IT firmad eelkõige ettevõtete valmisoleku kasvu investeerida IT lahendustesse, et aidata kaasa ettevõtte tootlikkuse kasvule,“ rääkis ta.

„IT firmade kindlustustunnet lisab ka asjaolu, et senisest aktiivsemalt on müüvad ettevõtted oma teenuseid ja tooteid edukalt ka väljaspool Eestit. Suureks läbimurdeks seda veel nimetada ei saa, aga kindlasti on 2009. aastal paljudes IT firmades senisest rohkem hakatud tähelepanu pöörama teenuste ja toodete ekspordile,“ lisas ta.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052