30. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saneerimine viis hoopis kohtuteele

Vastuolu seadustes viis saneerimisel ML Arvutid ASi hoopis kohtusse maksuametiga, sest saneerimismenetluses ei peatatud maksuintressi kogunemist.

Mullu suvel alustati ML Arvutite saneerimist. Tekkis vaidlus maksu- ja tolliametiga, sest saneerimismenetluse ajal ei peatatud maksuintressi kogunemist. Intressi kogunes ML Arvutid ASi juhatuse liikme Aivar Paalbergi sõnul 350 000 krooni. "Meil pole raha vasakule ja paremale loopida ja see on põhimõtteline küsimus," rääkis Paalberg.

Seaduses puudub maksuintressi definitsioon

Saneerimisseaduse vastuvõtmise hetkest saati on kestnud vaidlus, kas maksuameti nõudeid saab käsitleda sarnaselt teiste võlausaldajate nõuetega. ML Arvutite vaidluse põhjus oli maksukorralduse ja saneerimisseaduse vastuolu. Saneerimisseaduse alusel tuleb intressid peatada. Maksukorralduse seaduses pole aga maksuintressi definitsioonigi, mistõttu ei leidnud maksuamet, et peaks intressi kogunemist peatama.

"Vaidluse sisu ja summasid ei saa me kommenteerida, kuna tegemist on maksusaladusega, ja jõustumata kohtulahendeid me ei kommenteeri," sõnas maksuameti juriidilise osakonna juhataja Villy Lopman. Maksuamet kaalub 14. maini, kas kaebab ML Arvutite kasuks mõistetud otsuse edasi. See aga oleks järjekordne löök ML Arvutite ASile, sest kohtus käimine nõuab raha.

"Kohus on kulukas ja ebameeldiv tee õiguse tagaajamiseks. Parem oleks, kui seaduses oleks kõik kirja pandud," arvas Paalberg. ML Arvutid nõudsid küll kohtukulude täielikku hüvitamist, kuid peavad tasuma nendest siiski 40 protsenti. ML Arvutite maksuvõlg on praegu kuus miljonit krooni ning alates maksuvõla ajatamisest mullu oktoobris on tasutud graafiku alusel ja jooksvaid makse kokku üle 4,5 miljoni krooni. Ettevõte maksab Paalbergi sõnul iga kuu 372 000 krooni.

Nõustaja peab maksuameti kohtusse kaebamist õigeks

CF Advisory partner ja saneerimisnõustaja Jako Kruuse nentis, et ükski seadus pole täiuslik ja praktikas muudetakse seadusi alati. "Kehtivas saneerimisseaduses on samuti mitmeid puudusi ja ebatäpsusi," sõnas Kruuse.

Saneerimisnõustaja hinnangul on ML Arvutite kaebus loogiline ja põhjendatud, sest maksuameti nõudeid peaks käsitlema täpselt samamoodi nagu teiste kreeditoride nõudeid.

"Seega peaks selliselt nõudelt intresside ja viiviste arvestamine peatuma saneerimismenetluse ajaks," sõnas Kruuse. Tema hinnangul pole kahjuks saneerimised siiani tulemuslikud olnud.

"Arvan samuti, et algatatud saneerimismenetluste arv lähitulevikus mõnevõrra väheneb, kuid samas n-ö patsientide kvaliteet jällegi tõuseb," sõnas Kruuse. Kuna saneerimine on jõus olnud ligi poolteist aastat, on loomulik, et aja jooksul loksuvad asjad paika ja tekib kindel muster.

mis on mis

ML Arvutid AS

Asutatud: 1997Valdkond: arvuti riist- ja tarkvara tootmine, müük ja hooldusOmanikud: Antti Aasma, Aivar Paalberg ja Andrus Raudsalu (kõik võrdselt 25%), OctoberFirst OÜ (Ville Jehe 100%)Tegevjuht: Aivar PaalbergKäive 2008/2009: 139 mln kr (2007/2008 248 mln kr)Kasum: -21 mln kr (2007/2008 531 000 kr)Töötajad 2008/2009: 26 (2007/2008: 58)

 

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755