17. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-firma unikaalne toode meelitab riskikapitaliste

Tartu tarkvarafirma, programmeerijate tööd hõlbustava Jrebeli turuletooja OÜ Zeroturnaround on vastupidi tavaarvamusele tõestanud, et ka Eestist on võimalik oma ettevõtmise laiendamiseks leida riskikapitaliste.

Veebruari lõpus panustasid kaks üldsusele tundmatut eraisikut - Tartu ettevõtja Lauri Eespäev ja OÜs Skype Technologies programmeerijana töötav Michael Bevin - kokku umbes 2 miljonit krooni, mille eest said mehed Zeroturnaroundis ligi kümneprotsendilise osaluse.

"Ettevõtte rahavood on tänu sellele tänavu kindlustatud, saame rahulikult uusi tooteid arendada ning plaanime suvel võtta tööle 5-6 inimest," rääkis eelmisel aastal ASist Webmedia välja kasvanud spin-off-firma Zeroturnaroundi juhatuse liige Ivo Mägi.

Mägi julgustab alustavaid ettevõtjaid otsima võimalikke investeerijaid oma suhtlusringkonnast.

"Väärt ideede olemasolul tasuks telesaate "Ajujaht miljoniideele" asemel otsida rahastajaid oma tutvusringkonnast," jagas Mägi nõu. "Eesti on niivõrd väike, et sa oled maksimaalselt kahe kontakti kaugusel oma võimalikust rahastajast," lisas ta.

Mägi kinnitusel leidsid nad Eestist kümmekond äriinglit, kes otsivad oma vabale rahale investeerimisvõimalusi. "Riskikapitalifondide jaoks, nagu Ambient Sound Investments, oleme me veel liiga väikesed," tõdes Mägi.

Suur potentsiaal

Bevini sõnul oli tal tänu edukale tegutsemisele iPhone mängude äris tekkinud vaba raha ja ta otsustas investeerida Zeroturnaroundi. "Mul on olnud kogemusi Java-keskkonnaga ja see, millega Zeroturnaround selles keskkonnas hakkama on saanud, on huvitav ja paljulubav," kommenteeris Bevin.

"Zeroturnaroundil on suur potentsiaal. Ma oleksin rahul nii selle üle, kui firma jätkuvalt areneb, kui ka selle üle, kui ma aastate pärast midagi tagasi teenin." Bevin lisas, et Eespäev investeeris Zeroturnaroundi veidi rohkem kui tema.

Läbirääkimised käivad

Mägi käis koos paari kolleegiga hiljuti USAs Silicon Valleys kohtumas klientide, partnerite ja potentsiaalsete riskikapitalistidega, kellest vähemalt kahega jätkatakse läbirääkimisi.

"Strateegiline investor asub väga suure tõenäosusega just seal piirkonnas ja alati on hea, kui mõni Ameerika riskikapitalist on juba pardal," põhjendas Mägi, miks nad püüavad hoida sidemeid võimalike investoritega USAst.

"Silicon Valley ärikultuur on läbi imbunud tõdemusest, et alustav ettevõte pumpab kasvamiseks üha uut raha sisse. Selle valguses ei peaks ka Eestis alustavad ettevõtted muretsema selle üle, kui esimestel tegutsemisaastatel kasumisse ei jõuta," ütles Mägi.

Kommentaar

Lauri Eespäev, investor

Sain tuttavatelt teada, et Tartus tegutsevad mehed, kes on turule toonud maailmas ainulaadse toote programmeerijate töö hõlbustamiseks. Investeerimisotsust aitas paljuski teha Michael Bevin, kellega tutvusin oma inglasest sõbra kaudu. Bevin ütles, et investeering Zeroturnaroundi tasub end kunagi kindlasti ära.

Seni olen ma peamiselt investeerinud kinnisvarasse. Minu äri on olnud lihtne - laenan raha neilt, kes mind usaldavad, ja investeerin sinna, kuhu tundub õige investeerida. Minu otsus investeerida Zeroturnaroundi oli paljuski emotsionaalne - võtsin riski, mida võiks iseloomustada sõnadega surm või suur kuulsus.

mis on mis

OÜ ZeroturnaroundIseseisvus 2009. aasta suvel, enne seda tegutses ASi Webmedia all.Selle aasta käibeks prognoosib 7-10 miljonit krooni.Müüb alates 2008. aasta algusest toodet Jrebel, mis säästab Java-keskkonnas töötava programmeerija aega iga päev umbes pool tundi.Jrebel lühendab protsessi, mille jooksul töötleb arvuti programmeerija kirjutatud koodid n-ö nähtavaks. Keerukamate projektide puhul võib selline tööpaus kesta kuni 15 minutit.Jrebel on alates 2007. aastast kaitstud patendiga USAs ja Euroopas.Jrebelit on ostnud üle tuhande ettevõtte enam kui 60 riigist.Jrebeli allalaadijaid on kuus keskmiselt 15 000.Pärast 26.02.10 toimunud aktsiakapitali laiendamist kuulub Webmediale veidi üle 40 protsendi Zeroturnaroundist, uutele osanikele ehk Lauri Eespäevale ja Michael Bevinile veidi alla 10 protsendi ja ülejäänud osakute omanikud on ettevõtte viis töötajat.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474