19. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nutitelefonid koguvad populaarsust

Nutitelefonide müük kasvas esimese kvartaliga hüppeliselt, ületades kasvukiiruselt kaugelt standardsete mobiiltelefonide müüki.

Gartneri poolt avalikustatud andmete põhjal selgub, et nutitelefonide müük globaalselt hüppas esimese kvartaliga ligi 49%, vahendab MarketWatch. Nutitelefonid moodustavad endiselt vaid alla viiendi kõikidest müüdud mobiiltelefonidest, kuid on tööstuse kõige kiiremini kasvav haru. Üldiselt tõusis mobiiltelefonide müük esimese kvartaliga kõigest 17%.

Hetkel panustavad enim nutitelefonide võidukäiku Research In Motion, kes toodab populaarset BlackBerry seeria telefone, ning Apple enda ülipopulaarse iPhone’iga.

RIM kasvatas enda globaalset turuosa selle aasta esimese kvartaliga 3,4%-ni, omades eelmine aasta samal ajal 2,7% ülemaailmsest turust.

Gartner täheldas, et esimest korda suutis maailma viie suurima ülemaailmse mobiiltelefonide tootja hulka jõuda puhtalt vaid nutitelefone tootev firma. Apple suutis enda ülemaailmset turuosa kasvatada eelmise aasta 1,5%-lt 2,7%-ni.

Peamiselt traditsioonilisi mobiiltelefone tootvad ettevõtted pidid selle aasta esimese kvartaliga enda turuosa loovutama. Nokia on endiselt maailma suurim mobiiltelefonide tootja, kes omab 2010. aasta esimese kvartali lõpuks 35%-list turuosa, kuid vaid aasta tagasi oli vastav näitaja 36,2%. LG ning Sony Ericsson olid samuti sunnitud enda positsioone ülemaailmsel turul loovutama.

Nutitelefonide turul omab 44,3%-ga endiselt suurimat globaalset turuosa Nokia Symbian operatsioonisüsteem, kuigi aasta varem kuulus Symbianile 48,8% turust. RIM-i operatsioonisüsteem pidi samuti veidi järele andma, langedes eelmise aasta 20,6%-lt see aasta 19,4%-ni.

Google’i poolt loodud Android on selgelt olnud kõige edukam nutitelefonide operatsiooniplatvorm, mida kasutatakse näiteks Motorola ja HTC nutitelefonide peal. Androidi turuosa oli eelmine aasta esimeses kvartalis 1,6%, kuid juba aasta hiljem omati 9,6% ülemaailmsest turust.

Ka Apple’i iPhone’i operatsioonisüsteemil ei lähe halvasti, kelle globaalne turuosa tõusis aastaga 4,9%, omades 2010. aasta esimese kvartali lõpuks 15,4% turust.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052