19. mai 2010
Jaga lugu:

Nutitelefonid koguvad populaarsust

Nutitelefonide müük kasvas esimese kvartaliga hüppeliselt, ületades kasvukiiruselt kaugelt standardsete mobiiltelefonide müüki.

Gartneri poolt avalikustatud andmete põhjal selgub, et nutitelefonide müük globaalselt hüppas esimese kvartaliga ligi 49%, vahendab MarketWatch. Nutitelefonid moodustavad endiselt vaid alla viiendi kõikidest müüdud mobiiltelefonidest, kuid on tööstuse kõige kiiremini kasvav haru. Üldiselt tõusis mobiiltelefonide müük esimese kvartaliga kõigest 17%.

Hetkel panustavad enim nutitelefonide võidukäiku Research In Motion, kes toodab populaarset BlackBerry seeria telefone, ning Apple enda ülipopulaarse iPhone’iga.

RIM kasvatas enda globaalset turuosa selle aasta esimese kvartaliga 3,4%-ni, omades eelmine aasta samal ajal 2,7% ülemaailmsest turust.

Gartner täheldas, et esimest korda suutis maailma viie suurima ülemaailmse mobiiltelefonide tootja hulka jõuda puhtalt vaid nutitelefone tootev firma. Apple suutis enda ülemaailmset turuosa kasvatada eelmise aasta 1,5%-lt 2,7%-ni.

Peamiselt traditsioonilisi mobiiltelefone tootvad ettevõtted pidid selle aasta esimese kvartaliga enda turuosa loovutama. Nokia on endiselt maailma suurim mobiiltelefonide tootja, kes omab 2010. aasta esimese kvartali lõpuks 35%-list turuosa, kuid vaid aasta tagasi oli vastav näitaja 36,2%. LG ning Sony Ericsson olid samuti sunnitud enda positsioone ülemaailmsel turul loovutama.

Nutitelefonide turul omab 44,3%-ga endiselt suurimat globaalset turuosa Nokia Symbian operatsioonisüsteem, kuigi aasta varem kuulus Symbianile 48,8% turust. RIM-i operatsioonisüsteem pidi samuti veidi järele andma, langedes eelmise aasta 20,6%-lt see aasta 19,4%-ni.

Google’i poolt loodud Android on selgelt olnud kõige edukam nutitelefonide operatsiooniplatvorm, mida kasutatakse näiteks Motorola ja HTC nutitelefonide peal. Androidi turuosa oli eelmine aasta esimeses kvartalis 1,6%, kuid juba aasta hiljem omati 9,6% ülemaailmsest turust.

Ka Apple’i iPhone’i operatsioonisüsteemil ei lähe halvasti, kelle globaalne turuosa tõusis aastaga 4,9%, omades 2010. aasta esimese kvartali lõpuks 15,4% turust.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt