21. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avaliku teabe kättesaadavus linnades-valdades paraneb

Andmekaitse inspektsioon lõpetas kohalike omavalitsuste võrgulehtede auditeerimise, mille käigus hinnati kontaktteabe kättesaadavust ja seadusekohasust. 

"Kohalike omavalitsuste kontaktteabe kättesaadavuse võtsime luubi alla juba mullu talve hakul, siis  tuvastasime seirates kergemaid või raskemaid puudusi enamikel võrgulehtedel. Toona saatsime seire kokkuvõtte üle Eesti kõigile omavalitsustele ning palusime aprilli lõpuks puudused kõrvaldada,” selgitas inspektsiooni peadirektor Viljar Peep.

"Juunis lõppenud järelkontrolli tulemusena võib öelda, et võrreldes sügisega täidetakse nüüd avaliku teabe seaduse nõudeid märkimisväärselt paremini ja valdav osa omavalitsusi on kontaktteabe avalikustamise korrastanud," tõdes ta.

Väiksemaid vajakajäämisi esines 227st omavalitusest 114-l, neile linna- ja vallavalitsustele  saadetakse meeldetuletused. Suuremate puuduste korral algatatakse järelevalvemenetlused.

"Oleme järeldanud, et seaduse täitmise ebaühtlus on tingitud ametnike vähesest teadlikkusest ja suhtumisest oma tööülesanntesse, mitte rahapuudusest," nentis Peep. "Võrdlevate seirete läbiviimist jätkame ka edaspidi, kuna ennetav järelevalve on kaebustepõhisest sekkumisest tõhusam," ütles ta.

Kontaktteave on avaliku sektori asutuste võrgulehtede enimkülastatav osa. Sealt peab külastaja leidma vajaliku info asutuse ja selle töötajaga kontakteerumiseks. Samuti peab inimesele olema selgelt arusaadav, millega asutus, selle üksus või ametnik tegeleb. Kontaktteabeks on näiteks ametnike nimed, haridus ja eriala, telefoninumbrid, elektronpostiaadressid ja vastuvõtuajad ning ametijuhendid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755