1. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti läks täielikult üle digilevile

Kodumaiste telejaamade juhid ning digilevi valitsuskomisjoni liikmed lülitasid täna, 1. juuli hommikul kell 5 Tallinna Teletornis välja vana analoogtelevisiooni saatjad ning kogu Eesti läks täielikult üle tavaantenniga vaadatavale digilevile.

Digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli sõnul lõppes täna üks etapp Eesti teleajaloos. „1955. aasta juulikuus läks Eestis eetrisse esimene telesaade – märgilise tähendusega aasta enne Soome televisiooni käivitamist,“ sõnas Pihel. „55 aastat hiljem täna kell 5 hommikul sai see ajajärk Eesti telemaastikul otsa ning meid kaks inimpõlve teeninud analoogtelevisioon muutus ajalooks. Alanud digiajastust võidavad kõik: televaataja näeb tavaantenniga rohkem telekanaleid koos uute lisavõimaluste ja tulevikus üliselge HD telepildiga, telejaamadel vähenevad teleprogrammide edastuskulud ning riigil vabaneb eetriressurss, mida saab kasutada näiteks üle-Eestilise kiire interneti ja teiste uute teenuste pakkumiseks.“

Aastaid digilevi seireuuringuid läbi viinud TNS Emori projektijuhi Peeter Teedla kinnitusel vaadati digipöörde alguses 2008. aasta märtsis õhu kaudu levivat analoogtelevisiooni umbes 30% Eesti kodudest. „Juuni alguseks oli analoog-tv vaatajate hulk vähenenud 7,8%-ni kodudest, mis tähendab, et 570 000st töökorras telerist omavast kodust 526 000 oli juba kuu aega tagasi digipöördeks valmis,“ lausus Teedla. „Kindlasti on hetkel analoogtelevisiooni vaatajaid oluliselt veel vähem. Samas on tõenäoline, et sarnaselt teistele riikidele lähevad osad pered ka Eestis digilevile üle alles pärast analoogsaatjate väljalülitamist."

Kuni emaspäevani kuvatakse ETV analoogsagedusel teksti, mis teavitab televaatajaid analooglevi lõppemisest ning annab juhiseid edasiseks tegutsemiseks.

1. juuli varahommik kell 5 valiti vana analoogtelevisiooni väljalülitamiseks selleks, et tekitada võimalikult vähe ebamugavust neile, kes jätavad digitaaltelevisioonile ülemineku viimasele hetkele. Kui tänavu mais veetis Eesti inimene teleri ees keskmiselt 3 tundi ja 42 minutit, siis juuli alguses tavaliselt ainult 3 tundi, nooremad inimesed veelgi vähem. Juulikuus on väiksem ka igapäevaste televaatajate hulk. Kell 5 varahommikul algab aga telekanalite jaoks 1. juuli saatepäev, kuid teleprogrammi jälgijate arv on varastel hommikutundidel veel suhteliselt väike.

Alates 1. juulist näeb teleprogramme tavaantenni kaudu ainult digitaalsena. Kõik need, kes võtsid telepilti vastu tavaantenniga ning nägid seni vaid kolme Eesti telekanalit, peavad nüüd endale soetama digiboksi või soovi korral uue digiteleri. Tasuta Eesti telekanalite (ETV, Kanal 2, TV3, ETV2, Kanal 11) digitaalseks vastuvõtuks ei ole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga. Kui soovitakse lisaks vaadata rahvusvahelisi ja kodumaiseid tasulisi kanaleid, võib liituda sama katuseantenni kaudu vastuvõetava tasulise digilevi paketi või mõne kaabel- või satelliittelevisiooni teenusega. Juba varem mõne teenusepakkujaga liitunud televaatajaid Eesti üleminek digilevile tehnilises mõttes ei puuduta.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755