11. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Zone: domeeni vaildluste protsesse on tulemas

Möödunud on töönädal .EE domeenireformist. Küsisime Eesti suurima domeenide registripidaja Zone.ee käest, kuidas neil uute domeenide registreerimine on läinud ning milliseid probleeme on ette tulnud. Küsimustele vastab Zone Media turundusjuht Rauno Kais, kes nendib, et suure tõenäosusega on tulemas domeenivaidluse protsesse.

Millist domeeni kõige rohkem tahetakse registreerida?

Ühte konkreetset populaarset domeeni ei oska öelda, kuna kui see esimesena registreeritakse, siis on antud nimi juba automaatselt järgnevatele soovijatele kinni. Praeguse seisuga on palju võetud tegevusala domeene nagu näiteks lammutus, romula, varuosad, rent, aed - ehk siis need firmad, kes tegelevad konkreetselt mingi valdkonnaga ning tahavad võimalikult head nime otsingumootorites saada.

Maailmas tuntud kaubamärke on registreerinud nii legaalsed esindajad kui ka mõningad üksikud spekulandid. See näitab, et osade kaubamärkide Eesti esindajatel on kodutöö tegemata jäänud ja nüüd algavad suure tõenäosusega domeenivaidluste protsessid. Üldjuhul saavad kaubamärkide esindajad-omanikud need küll endale, aga aja- ja närvikulu on sellega piisavalt. Seda juhtus ka .eu domeenidega, kui eelmise aasta lõpus tulid turule täpitähtedega .eu domeenid. Siis võeti hetkega näiteks paljude ajakirjandusväljaannete nimelised domeenid, kuid õnneks oli meedia surve oli suur ja isik loovutas domeenid kiiresti õigusjärgsetele omanikele.

Millised on huvitavamad, naljakamad domeeni taotlused olnud?

Kui algselt võis arvata, et vaimukaid domeeninimesid hakatakse massiliselt tellima, siis hetkel peab nentima, et enamus tellitud domeenidest on aga valdavalt praktilised. Seega on vaimukamatel inimestel praegu veel väga hea võimalus pea tööle panna ja huvitavad nimed kiiresti endale ära registreerida.

Milliseid domeene ei saa registreerida?

Uutest domeenidest ei saa registreerida neid domeene, mis on Eesti Interneti Sihtasutuse (EIS) poolt reserveerituteks määratud. Sinna nimekirja kuulub tuhandeid domeene. Peamiselt on seal riikide, Eesti linnade ja omavalitsuste, teatud numbrilised (näiteks 112) ja need domeenid, mis on vaidlustatud juba enne uue reformi algust. Selle nimekirjaga saab tutvuda hetkel ainult EIS-i koduleheküljel, kuna nad ei ole neid enda andmebaasi lisanud, et saadavus automaatselt kohe selgeks saaks. Loodetavasti saab see lähitulevikus korda ja äraütlemised jäävad ära. Zones lisasime antud nimekirja enda süsteemi ning läbi meie neid tellida ei saa.

Meilt on viimaste päevade jooksul väga palju uuritud nende domeenide kohta, mis kuuluvad juriidilistele isikutele, keda enam tegelikkuses ei eksisteeri ehk siis firmad on Äriregistrist kustutatud. Need domeenid tiirlevad siis netiavarustes nagu kosmoseprügi ja hetkel neid registreerida ei saa. Uute reeglite kohaselt läheb  alates 5. juulist 9 kuud, kui need vabanevad. Loodetavasti mõtleb EIS mõne kiirema mooduse nende „vabastamiseks“ välja, sest päris palju häid nimesid eksisteerib lihtsalt kasutult.

Mis juhul äriettevõtted ei saa domeeni registreerida? Domeene ei saa registreerida likvideerimisel olevad ettevõtted, kuna siis jääks see domeen samuti ilma hilisema omanikuta „õhku rippuma“.

Juriidilised isikud saavad kõik domeene registreerida, kui nad täidavad taotluse korrektselt. Üheks peamiseks eelduseks on see, et domeeni taotlust täitev isik oleks ettevõtte B-kaardil, mida me ka Äriregistrist kontrollime. Juhul, kui teda seal ei ole, peab B-kaardil olev isik temale volituse tegema ja siis probleeme ei ole. Ilma volituseta taotlust vastu ei võeta.

Praegu on meilt palju küsitud, et kui mitu firmat omavad domeene (eelmiste domeenireeglite kohaselt võis ühel firmal olla üks domeen) ja soovivad need nüüd ühe firma alla koondada, siis kas üks firma võib kõikide nende domeenide taotlused teha. Kahjuks see nii kergelt ei käi ja iga firma peab ikka enda domeeni ise ümber registreerima. Hiljem saab need aga küll ühe firma alla kokku tõsta, kuid ka seal tuleb korralik bürokraatia kadalipp läbida. Õnneks saab seda tasuta teha ja aastatasu ei pea uuesti maksma.

Palju viimase tööpäeva seisuga registreeriti domeene?

Zone kaudu on tänase (reedese -toim.)  kella 17.00 seisuga registreeritud 1249 .ee domeeni.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755