26. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia vajab Apple'i vastu uut hingamist

Apple'iga võidu jooksev Nokia suutis kavalalt varjutada viletsa teise kvartali tulemuse jutuga uutest N8 nutitelefonidest, mille müük peaks algama kolmanda kvartali lõpus.

Viletsat teise kvartali tulemust, millega ettevõte jäi analüütikute ees jänni, maskeeriti jutuga sellest, kui vahva asi on ikka N8.

Nokia aktsia, mis lõi vahetult enne tulemuste avaldamist kõikuma, tegi tulemuste järel kukkumise, millest sekunditega üle saadi. Aktsia lõpetas neljapäeva 2,6protsendise tõusuga 7,17 eurole. Tulemused ei läinud investoritele korda, küll aga mesimagus jutt helgemast tulevikust.

Nagu ka aasta tagasi, maksis sisuliselt mobiiltelefonide ja teenuste divisjon ärikasumi näol kinni Nokia Siemens Networksi ehk võrguseadmete kahjumit. Viimase kahjum kahanes vaevumärgatavalt. Navigatsiooniseadmete üksus NAVTEQ vähendas aastataguse ajaga võrreldes natuke ärikahjumit.

Nokia vajab hädasti läbimurret uue nutitelefoni näol. Isegi, kui N8 õnnestub ja tarbijad selle positiivselt vastu võtavad, on Nokia ometi kaotanud konkurentidele nagu Apple mitu aastat väärtusliku aega. Uus telefon peaks toimima värskel Symbian 3 operatsioonisüsteemil. Nokia marginaalid on kannatanud, kuna ei ole suudetud tuua turule mobiiltelefone, mis oleks vähemalt sama seksikad kui Apple iPhone'id ja Google'i Androidi tarkvaral jooksvad mobiiltelefonid. Kolme kuu jooksul on Nokia kahel korral vähendanud prognoosi, kuna N8-le tarkvara valmimine on veninud.

"Nokia aktsia liikumisel on kaks mõjurit," ütles WestLB analüütik Thomas Langer Bloombergile. "Esiteks tuuakse ilmselt uus nutitelefon turule septembris Nokia World üritusel. Teine mõjur on suur lugu Nokia juhi võimalikust muutusest."

"Esimene Symbian 3 seadmel – Nokia N8 – on parem kasutajakogemus kui ütlegi varasemal Nokia nutitelefonil," ütles Kallasvuo.

Nokia säilitas nutitelefonide 41protsendise turuosa ning 33protsendise üldise mobiiltelefonide turuosa. Ettevõte müüs mullusest 8% enam mobiiltelefone (111 miljonit), sh 24 miljonit nutitelefoni, mille müük kasvas 42%. Nokia nutitelefoni keskmine hind kukkus aastataguselt 181 eurolt 143-le. Kõigi telefonide keskmine hind langes Nokial 64 eurolt 61-le. Apple müüs II kvartalis 8,4 miljonit iPhone'i, mis ühes teenustega genereerisid käivet 635 dollarit telefoni kohta.

"See lugu lõhnab, et tõesta neljandas kvartalis, et räägitu vastab tõele," ütles Chapdelaine Credit Partnersi krediidianalüütik Scott Shiffman. "Nokial on hiilgav ajalugu tõlgendada mobiiltelefonide turgu valesti ja isegi, kui nad suudavad sajaprotsendilise edukusega ellu viia, on neil meie arvates ikka raske konkureerida Apple'i ja Androidi seadmetega."

Nokia aktsia on põhjaõngitsejate poolt hästi vastu võetud. Kui vaadata hinna-kasumi suhtarvu (28) ja seda, et kasum on pigem eelmise aasta omast väiksem, näib minule vähe põhjusi, miks aktsiat osta, kui just mitte aktsiagraafikut vaadata ja loota ettevõtte ümberpööramisele eriti raskes majanduskeskkonnas. Aktsial on kena 5,5protsendine dividenditootlus (0,40 eurot ajaloolist dividendi aktsia kohta), kuid juba praegu on viimase 12 kuu kasum aktsia kohta vaid 26 eurosenti.

Seega, kui tulemus jätkab eelmise aasta tasemest madalamal, tekib ettevõttel raskusi jooksva aasta kasumist nii suure dividendi teenimisega. Samas dividenditootluse tõttu, kui ettevõte suudab tõesti sellist dividendi maksta ja suudaks vähemalt tulemused stabiliseerida, oleks aktsia väärt dividendiaktsiana. Muidu oleks loogilisem ostuvalik Apple'i aktsia, mis on hinna-kasumi suhtarvult palju odavam (P/E 19,5 võrreldes Nokia 28ga) ning Apple on pigem käibe- ja kasumi kasvatamise tsüklis. Apple võib saada tagasilöögi uue telefoni antennivea tõttu, kuid kas see paneb fanaatilist kasutajaskonda eelistust muutma, on kaheldav.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052