19. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RIM – liiga varjatud Kanada täht

Neljapäeval avaldas Blackberry nutitelefonide tootja, Kanada kompanii Research in Motion kvartalitulemused, mis olid muljetavaldavad, aktsia on aga soodsalt hinnatud.Research In Motioni teise kvartali kasum kasvas 1,46 dollarile aktsia kohta.

Bloombergi küsitletud analüütikud ootasid 1,36 dollari suurust kasumit aktsia kohta. Ettevõtte käive kasvas 31 protsenti, 4,62 miljardile dollarile. Analüütikud prognoosisid 4,49miljardilist käivet. Puhaskasum kasvas 475,6 miljonilt dollarilt 796,7 miljonile dollarile.

Ettevõte saatis tehastest välja 12 miljonit nutiseadet, mida on mullusest 45 protsenti rohkem. Käimasoleval kvartalil loodetakse saada 5–5,4 miljonit uut tellijat ning müüa 13,8–14,4 miljonit nutitelefoni. Praeguse kvartali kasumiks aktsia kohta prognoosis ettevõte 1,62–1,70 dollarit ning käibeks 5,3–5,55 miljardit dollarit. Analüütikud ootavad 4,82 miljardi dollarilise käibe juures 1,39dollarilist kasumit aktsia kohta.

Research In Motioni turuosa nutitelefonide turul kahanes esimese kvartali 19 protsendilt teises kvartalis 18,2 protsendile. IDC andmetel kasvas Apple’i turuosa 13 protsendilt 14,2 protsendile ja Androidi oma 1,8 protsendilt 17,2 protsendile.

Kanada kompanii aktsia tõusis neljapäeval USAs järelkauplemisel 9,3 protsenti, 50,81 dollarile. Tänavu on aktsia hind kukkunud 31 protsenti.

Ma ei uskunud esialgu oma silmi, kui vaatasin, kuidas ettevõtet (aktsiat) börsil hinnatakse. Aktsia hinna-kasumi suhte näit oli kõigest üheksa. Sellise näiduga võiks aktsia olla väärtusinvestorite ekraanil. Kuid miks peaks see näit olema nii madal, kui ettevõte kasum kasvas 68 protsenti? Ja see ei tulnud tavapärase kulude kärpimisega stagneerunud käibe juures, vaid käive kasvas kah 31 protsenti. Aktsia hinna ja raamatupidamisväärtuse suhe oli 3,4, kuid 2008. aastal osteti seda näiduga 25. 2000. aastal ei peetud paljuks aktsiat osta hinna-kasumi suhtarvu näiduga 1750.

Kas tõesti mõne riigi turvaprobleemid muudavad ettevõtte nii madalalt hinnatuks?

Lisaks Kanada aktsiaturule on aktsia kättesaadav USAs sümboli RIMM all. 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755