2. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõuna-Korea rahvaloendus püstitas e-loenduste rekordi

Üle kolmandiku Lõuna-Korea elanikest on rahvaloendusel end praeguseks ise interneti teel loendanud, teadaolevalt on tegu maailma rahvaloenduste ajaloo parima e-loenduse tulemusega.

Lõuna-Korea statistikaameti andmeil oli 1. novembri hommikuks rohkem kui 36% riigi 18,8 miljonist loendusse haaratud majapidamisest täitnud küsimustiku internetis, vahendab statistikaamet Korea rahvusringhäälingut.

Lõuna-Korea statistikaamet seadis loenduse eel endale ambitsioonika eesmärgi koguda e-loendusel vähemalt 30% andmetest, mis vähendaks loenduse kulusid küsitlusloendusega võrreldes 16,4 miljardi woni (ligi 14,5 miljonit dollarit) võrra,  tänaseks on plaan kaugelt ületatud.

Tulemus on märkimisväärne ka rahvusvahelises kontekstis – seni kuulus e-loenduse rekord Kanadale, kes kogus 2006. aasta rahvaloendusel 18,5% andmetest interneti teel. Eelmisel, 2005. aastal toimunud Lõuna-Korea rahva ja eluruumide loendusel täitis küsimustiku elektrooniliselt vaid alla ühe protsendi  ehk 140 000 leibkonda.

Võrdluseks, aasta alguses Eestis toimunud 2011. aasta rahva ja eluruumide prooviloenduse e-loendusel täideti elektrooniline küsimustik 18% valimis olnud inimeste kohta. See on muude riikide rahvaloendustega võrreldes hea tulemus, sest seni on maailmas e-loenduse osakaal jäänud pigem 10% piiresse.

Lõuna-Koreas korraldab rahva ja eluruumide loenduse kahes osas: 22.-31. oktoobrini said elanikud täita küsimustikku internetis, 1.-15. novembrini toimub aga ukselt-uksele küsitlusloendus, kus üle 110 000 rahvaloendaja küsitlevad neid inimesi, kes e-loendusel ei osalenud.

Esialgu pidi e-loendus lõppema 31. oktoobril, kuid internetiloenduse edust tiivustatuna otsustas statistikaamet tähtaega pikendada 7. novembrini.

Lõuna-Korea on e-loendusele osakaalu tõstmiseks ka tõsiselt pingutanud. Majapidamistesse saadeti laiali unikaalsed koodid, millega sai end interneti teel e-loenduse keskkonda sisse logida. E-loenduse osakaalu suurendamiseks loosis statistikaamet aga välja LED-televiisoreid, sülearvuteid, jalgrattaid ja ka rahalisi võite. Rahvaloenduse kampaania reklaamnägudeks valiti populaarsed näitlejad.

Lõuna-Koreas toimuvad rahva ja eluruumide loendused iga viie aasta tagant, tänavu toimub rahvaloendus 18 korda. Kokku elab riigis ligi 50 miljonit inimest. 

2010. ja 2011. aastal toimuvad rahva ja eluruumide loendused enamikus maailma riikides. Valdavalt on tegemist ukselt-uksele küsitlusloendustega, paarkümmend riiki annab elanikele lisaks võimaluse end interneti teel loendada, üksikud riigid viivad rahvaloenduse läbi registripõhiselt.

Eestis toimub rahvaloendus järgmise aasta 31. detsembrist kuni 31. märtsini 2012. Esmalt toimub e-loendus, mille käigus saab küsimustiku täita interneti teel ning seejärel ukselt-uksele küsitlusloendus, kus külastatakse e-loendusel mitteosalenud leibkondi.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755