26. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS aitab ettevõtjad kosmosesse

EASil valmis juhendmaterjal Eesti ettevõtjatele, kes soovivad kaasa lüüa Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) tehnoloogiahangetes.

Juhendmaterjal valmis EASi ja innovatsioonibüroo Invent Baltics koostöös ning Euroopa Liidu Sotsiaalfondi rahastamisel, teatas EAS.

EASi innovatsioonidivisjoni direktori Ilmar Pralla sõnul pööravad Eesti ettevõtjad üha enam tähelepanu kosmosetehnoloogiatele ja nende maapealsetele rakendustele. „Septembris ESAga sõlmitud leping annab Eesti ettevõtetele ning teaduasutustele reaalsed võimalused osaleda kosmosevaldkonna hangetes, mille kogumaht küünib miljoni euroni aastas,“ ütles Pralla. „Et aidata ettevõtjatel ja teadusasutustel end kurssi viia kosmosetehnoloogia rakendustega, on EAS korraldanud Põhja- ja Baltimaade suurima kosmosekonverentsi ning õppereise ESA keskustesse, samuti Itaalia, Saksamaa ja Suurbritannia kosmoseagentuuridesse ning -ettevõtetesse. Kaardistatud on kosmosevaldkonna võimalikud ärimudelid ning nö Eesti kosmosemaastik. Kõik need teemad sisalduvad vastvalminud juhendmaterjalis, mis annab meie ettevõtjatele selged teetähised, kuidas kosmosevaldkonna hangetes jalg ukse vahele saada ning kõrgtehnoloogilises arendustöös osaleda.“

Kosmoseprojekti 2009 – 2010 raames valminud juhendmaterjal sisaldab kosmoseturgude, valdkonna tuleviku ärimudelite ning Eesti hetkeolukorra analüüse, Euroopa kosmosesektori tipptegijate ettekandeid maikuus Tallinnas peetud konverentsil „Space Downstream Services 2010“, Eesti ettevõtjatele korraldatud kosmoseteemaliste õppereiside kokkuvõtteid ning muid õppematerjale. Juhendmaterjali saab EASI veebilehelt (Space programme 2009-2010 materials) või EASi kontorist CD kujul.

Koostöö ESA ja Eesti vahel sai alguse 2007. aasta juunis kosmosekoostöö kokkuleppe sõlmimisega. Järgneval aastal läbi viidud Eesti ettevõtete tehnoloogiaaudit tunnustas Eesti firmade tehnoloogilist võimekust. Üha kasvav huvi kosmosevaldkonna vastu päädis 2009. aasta novembris Euroopa koostööriigi kokkuleppe sõlmisega. Tänavu septembris allkirjastatud leping lõi võimaluse alustada juba reaalsete kosmosevaldkonna projektidega. Lepinguga anti avalöök 12-le Eestist pärit arendus- ja tehnoloogiaprojektile. Lisaks on Eesti võtnud endale eesmärgiks saada 2015. aastal ESA täisliikmeks.

EAS täidab Euroopa Kosmoseagentuuriga sõlmitud koostöölepete täideviivat rolli Eestis ning esindab kodumaiste ettevõtjate huve Rahvusvahelises Astronautika Föderatsioonis (IAF). EASi innovatsioonidivisjoni ülesandeks on aidata Eesti ettevõtjatel osaleda rahvusvahelistes kosmoseprojektides ning hankida firmadele valdkondlikku erialast infot ja väliskontakte.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052