21. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lumi sunnib Tartu Ülikoolis kaitsma doktoritööd Skype'i abil

22. detsembril kell 10.15 kaitseb Tartu Ülikooli doktorant Jaan Pärn oma doktoritöö Skype'i vahendusel, kuna Euroopat tabanud lumeuputuse tõttu ei saa Inglismaalt kohale sõita töö oponent.

Pärna doktoritöö "Toitainete ärakande maastikulised tegurid Eesti valglatest" oponent, Birminghami ülikooli professor Gilles Pinay osaleb kaitsmisel Skype'i vahendusel Inglismaalt.

Töö juhendaja, professor Ülo Manderi sõnul on see tema teada Tartu Ülikoolis harv juhus, kus ränkade ilmastikutingimuste tõttu tuleb kaitsmisel Skype appi võtta. "Kui ilm on meid sel korral alt vedanud, siis loodan ma, et tehnika seda ei tee ja kõik sujub tõrgeteta," lisas ta.

Geograafia erialal doktorikraadi taotlev Jaan Pärn jõudis oma väitekirjas uudsetele järeldustele Eesti valglate toitainevoogudest, eriti mis puudutab süsinikuühendite ärakande intensiivistumise seost kliimamuutustega. Samuti analüüsib töö luha ja mineraalmaa vahelisi ökotone seni vähe käsitletud maastiku geokeemilisest aspektist.

Esimesena lahkab väitekiri 21. sajandi algusaastate põllumajanduse taastumise järel toimuvat toitainete väljakande tõusu Eestis. Kokkuvõttes on inimtegevusel olnud toitainete ärakandele Eestis soovimatuid mõjusid.

Skype'i abi on aga Tartu Ülikoolis kaitsmistel kasutatud paaril korral varemgi, ent mitte nii ränkade ilmastikuolude tõttu, kui seda on praegune Euroopat tabanud lumeuputus.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755