5. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestile oma küberarmee?

Eesti  küberarmee asutamise plaan võiks sobida ka USA-le,  kirjutab ajakirja Time tehnikaosa Techland.

Küberarmee, mis Eestis tulevikus võiks olla, oleks oma olemuselt sõjaväeline eriüksus, mis koosneks IT-vabatahtlikest ja mis aitaks riiki kaitsta võimalike küberrünnakute eest, kirjutab Techland, viidates Eesti kaitseministrile Jaak Aaviksoole. Armee, mis koosneks rühmast Eesti programmeerijatest, arvutiteadlastest ja tarkvarainseneridest, kujutaks endast riigi peamist tugisammast kübersõjas. See oleks lisaks praegusele, juba aasta aega tegutsenud Eesti Küberkaitse Liidule.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo ütles intervjuus USA riigiraadiole NPRile: “Me kaalume selle väeteenistuse, küberteenistuse asutamist. See on idee, millega oleme mänginud. Meil ei ole vastavaid mehhanisme või seadusi, kuid see võiks olla üks võimalus.”

Kuigi sedalaadi seaduse võimaldaks ellu kutsuda tõeline hädaolukord, on tegemist selgelt utilitaarse kontseptsiooniga, mis on kergelt hirmutav, arvab Techland Eesti plaanidest.

USAs on enamikul erasektori küberturvalisuse ekspertidel valitsuse poolt keelatud lepingu alusel töötada, kuid ei ole kahtlust, et valitsuse juhitud küberarmee on atraktiivne, kirjutab Techland. Samas on senised katsed riiklikke ja eraisikutest küberturvalisuse eksperte ühendada ebaõnnestunud.

“Inimesed, kes töötavad USAs IT alal, kalduvad valitsuse suhtes olema üsna kahtlustavad,” ütles Bushi administratsioonis küberturvalisust koordineerinud Stewart Baker. “Võib-olla nad mõtlevad, et on palju targemad kui valitsused ja et nad on võimelised rünnakuga omal käel toime tulema. Kuid on ka ebasõbralikkust, mis teeb usalduse loomise palju raskemaks, näiteks et saad häda korral inimestele helistada ja et nad ka tulevad vastu.”

Kui Eesti küberrünnakud said alguse Venemaalt, siis USA võrkude suurim oht tuleb kahtlemata Hiinast. See väljendub küberspionaažis, mille jäljed viivad kahte haridusasutusse Hiinas, mille mõlema kohta on teada, et need on seotud sõjaväega.

Kui USA peaks kunagi alustama Hiinaga füüsilist sõda, siis järgneks sellele kindlasti ka kübersõda, mis tähendab et valitsuse teenistuses olevad häkkerid üritaksid imbuda Ameerika internetivõrkudesse, otsida selle nõrku kohti ja katkestada kõigi oluliste internetist sõltuvate insitutsioonide funktsioneerimise, näiteks pangad või ka meedia. Edukas rünnak tähendaks totaalset segadust ja tõsiseid kahjumeid, ning sellele mõeldes tundub Eesti veider plaan olevat üsnagi järgimist vääriv, arvab Techland.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052