28. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Egiptus lülitas interneti täielikult välja

Egiptus lülitas reedel interneti täielikult välja, kuna seda kasutasid nutitelefonidega omavaheliseks suhtlemiseks rahutuste korraldajad.

Kogu maal lakkasid pea üheaegselt töötamast kõik internetiteenuste pakkujad. Häiritud on ka sms-side, vahendas lenta.ru.

Varem blokeerisid võimud suhtlusvõrgustiku Facebook ja Twitteri teenused, kuid sellest protestiaktsioonide korraldustöö nurjamiseks ei piisanud. Hakati kasutama mobiilirakendusi ja mikroblogisid, sms-e ja nn võrgupeegleid.

Selline interneti täielik väljalülitamine on esmakordne, sest varem on näiteks Hiina ja Valgevene piiranud vaid teatud netiteenuseid. Ka Iraan on üritanud internetti oma kontrolli alla saada. Samas on kõige mastaapsemalt välja lülitatud vaid üksikuid linnu.

Ekspertide hinnangul võib internetiühendus olla säilinud vaid Egiptuses kasutatavates satelliittelefonides.

Egiptuses on arreteeritud vähemalt kaheksa islamistliku opositsiooni juhti, üldse on aga kinni peetud rohkem kui tuhat inimest.

Massirahutused algasid 25. jaanuaril. Vähemalt seitse inimest on surma saanud, üle saja on vigastatud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755